Volledig scherm
Wat een kleuren .Windmolen © Silvi Havenlust

Rechtbank verbiedt bouw 2 van de 9 windmolens op Neeltje Jans

NEELTJE JANS - De vergunningen voor de bouw van twee van de negen windmolens op Neeltje Jans moeten worden vernietigd. De Nederlandse Staat, eigenaar van het voormalige werkeiland, moet volgens de kantonrechtbank in Den Haag meer rekening houden met de belangen van huurder Deltapark Neeltje Jans.

De uitspraak van de rechtbank komt daags nadat bekend werd dat een consortium van vier multinationals een vijftienjarig contract heeft afgesloten voor afname van de elektriciteit, die vanaf volgend jaar wordt opgewekt in het nieuwe windpark. Woordvoerder Peter van Boesschoten van AkzoNobel laat weten dat de uitspraak niet van invloed is op het contract met Windpark Bouwdokken.

Vijf jaar strijd

Deltaparkdirecteur Bert van de Hoef reageert opgelucht op de uitspraak. ,,Al meer dan vijf jaar strijden we tegen deze twee windmolens. Eén zou zelfs op ons terrein komen, bij de orkaanmachine, de ander bij de ingang. De hele bestuursrechtelijke procedure hebben we doorlopen, tot aan de Raad van State toe, zonder iets te bereiken. Dat de kantonrechtbank nu de Staat in een privaatrechtelijke procedure ter verantwoording roept, is dus een enorme opsteker en een uitspraak die staat als een huis!"

Grote kolossen

De nieuwe windmolens op Neeltje Jans krijgen een masthoogte van 117 meter. De toppen van de rotors bereiken 175 meter hoogte. Van de Hoef vreest grote overlast van deze kolossen in het themapark. De rechtbank is van oordeel dat plaatsing van de betwiste twee turbines 'een onaanvaardbare inbreuk maakt op huurgenot dat Deltapark geniet van de Nederlandse Staat. Ook zou de veiligheid van parkbezoekers in het geding kunnen komen, indien er ijsafzetting op de rotors ontstaat en stukken losraken.

Volledig scherm
© Lex de Meester