Volledig scherm
De Zierikzeese rapper DeMozah maakt kans op De Grote Prijs van Nederland, een muziekprijs die voor artiesten als Typhoon en Ali B de opstap naar groot succes is geweest. © Lex de Meester

Rapper DeMozah uit Zierikzee maakt kans op de Grote Prijs van Nederland

ZIERIKZEE - Rappen en zingen, dat doet Moechtar Koelijev (23) uit Zierikzee al sinds zijn twaalfde onder de artiestennaam 'DeMozah'. Zijn doorzettingsvermogen lijkt eindelijk zijn vruchten af te werpen, want zaterdagavond staat hij in de halve finale van de Grote Prijs van Nederland. De vooraanstaande muziekprijs is voor verschillende artiesten, zoals Ali B en Typhoon, een eerste stap geweest naar hun doorbraak. Moechtar combineert rappen met zingen en mixt R&B met pop en rap.

De teksten die hij schrijft gaan over van alles en nog wat. "Mijn laatste single 'Schatje niet zo stoer doen' gaat bijvoorbeeld over meisjes die je via sociale media aanspreken, maar in het echt niets durven zeggen."

Met zijn muziek hoopt Moechtar mensen aan het dansen te krijgen en die missie lijkt aardig te slagen. "Soms hoor ik mijn eigen nummers tijdens het uitgaan. Als ik dan om me heen kijk, zie ik mensen meezingen en dansen. Dat is heel erg leuk."

Favoriet van de jury

Bij De Grote Prijs van Nederland kwam hij terecht, nadat een producent hem adviseerde zich in te schrijven. Hij moest een foto, zijn vier beste liedjes en een videoclip insturen en daarna was het tijd om stemmen te verzamelen. "Maar dat was ik helemaal vergeten, omdat ik druk bezig was met het opnemen van videoclips en nieuwe muziek." Toch belandde DeMozah in de selectie, omdat hij één van de jury's favorieten was in de categorie hiphop.

Zaterdag staat hij tegenover vijf andere artiesten in de halve finale. Daar is hij helemaal niet zenuwachtig voor. "Ik heb wel kriebels, maar dat is meer omdat ik heel veel zin heb om op te treden en lekker gek te doen. Het podium voelt als thuis."

Positief toekomstbeeld

Als hij de competitie niet wint zou hij dat helemaal niet erg vinden. "Natuurlijk zou het wel mooi meegenomen zijn, maar ik probeer het breder te bekijken. Ik heb er veel van geleerd en ben met mensen in contact gekomen die me goede adviezen hebben gegeven en iets voor me kunnen betekenen in de muziekwereld."

Moechtar ziet zijn toekomst als DeMozah positief tegemoet. "Ik heb er vertrouwen in dat ik nog veel groter word dan ik nu ben. Ik blijf muziek maken om mezelf op de kaart te zetten en dan staan er vast nog een heleboel leuke dingen te wachten."

Lees het hele artikel zaterdag 5 november in de PZC.

  1. Rinus moest zijn ouders bestelen van de jongens die hem pestten
    poll

    Rinus moest zijn ouders bestelen van de jongens die hem pestten

    Rinus Koole (61) werd als kind gedwongen van zijn moeder te stelen. Elk jaar in de week van het pesten komen de schaamte, het verdriet en de pijn weer boven. ,,Met kloppend hart nam ik het eerste kwartje uit haar portemonnee, toen mijn moeder even naar de wc was. Elke donderdag moest ik betalen. Als het niet lukte, sloegen ze me in elkaar." Net zoals de eerste keer dat hij zijn kwelgeesten ontmoette: ,,Het was meteen stompen, slaan. Laten voelen wie de baas was. Bám, bám, bám."