Volledig scherm
Claudia en Jannis Brevet, gastvrouw en chefkok van Inter Scaldes. © Mechteld Jansen

Ranglijst Lekker: Inter Scaldes op 2, De Vierbannen in top 100

VLISSINGEN - Restaurant Inter Scaldes in Kruiningen staat niet langer bovenaan op de ranglijst van restaurantgids Lekker. Het etablissement van kok Jannis Brevet moet De Librije in Zwolle voor zich dulden. De Verbannen in Ouwerkerk staat voor het eerst in de tophonderd.

De afgelopen twee jaar stond Inter Scaldes op de eerste plaats van Lekker.

Zeeland is in de tophonderd van de lijst van 2016 vertegenwoordigd met nog vijf restaurants. Naast Inter Scaldes zijn dat Pure C in Cadzand (10), De Kromme Watergang uit Hoofplaat (van plek 20 naar plek 19), Katseveer in Wilhelminadorp (36), La Trinité (van 37 naar 38) en De Vierbannen in Ouwerkerk. Het restaurant van de jonge chefkok Wouter Kik is een nieuwkomer en staat op plek 88.

"Hier hebben we als team zo hard voor gewerkt en dan is het fantastisch dat we zo hoog binnenkomen", aldus Kik. Hij was bij de start van de Vierbannen met zijn 22ste jaar één van de jongste chefkoks van nederland. Hij heeft zijn leerschool gehad bij o.a. de Vluchthaven, Gallery restaurant in Reykjavik en bij Inter Scaldes onder leiding van Jannis Brevet.

Kik werkt met producten die recht uit de natuur komen: bloemen, kruiden, zeewier, veel groenten. Hij is dol op 'ondergewaardeerde vissen', zoals schol, wijting, harder en makreel. Deze vis koopt hij lokaal in bij twee vissers in Bruinisse.

De Vierbannen is sinds 2013 gehuisvest in een modern gebouw pal aan de Oosterscheldedijk, temidden van het krekengebied bij Ouwerkerk.

Lekker is de grootste en best verkochte restaurantgids van Nederland. Zo'n 60 professionele rapporteurs, vaak met een achtergrond in de horeca-of wijnwereld, bezoeken ieder jaar anoniem meer dan 600 restaurants.