Volledig scherm
Geiten. © stock.xchng

Raad van State kijkt niet naar nieuwe ruwvoerdeal geitenhouderij Rilland

DEN HAAG/RILLAND - Het was voor de Rillandse geitenhouder Van Lakwijk vandaag tijdens een rechtszaak in Den Haag een beetje een tegenvaller dat de Raad van State in hoger beroep niet kijkt naar de nieuwe ruwvoerovereenkomsten die hij met plaatselijke akkerbouwers heeft afgesloten.

Die ruwvoerovereenkomsten zijn cruciaal voor zijn plan om aan de Damesweg een nieuwe grote stal voor 1125 melkgeiten en 800 opfokgeiten te kunnen bouwen. Immers, het bestemmingsplan staat geen intensieve veehouderijen toe, alleen grondgebonden veehouderijen. Die bedrijven moeten over voldoende hectares (eigen of gepachte) grond beschikken om hun dieren te kunnen weiden, of ruwvoer voor eigen gebruik van af te halen. Volgens Van Lakwijk had hij met een paar akkerbouwers keiharde afspraken gemaakt om in totaal op 58 hectare (eigen en gehuurde) akkers ruwvoer voor zijn geiten te produceren. De mest van de geiten rijdt hij uit op diezelfde gronden zodat er een door de provincie Zeeland en gemeente Reimerswaal gewenste landbouwkringloop ontstaat.

Boterzacht

De Zeeuwse Milieufederatie vond die overeenkomsten boterzacht en overtuigde eerder de rechtbank Zeeland-West-Brabant dat de ruwvoerdeals te wensen overlieten. Zo oordeelde de rechter dat in die overeenkomsten niet was vastgelegd wie de gronden nu eigenlijk bewerkt en wie het ruwvoer kweekt. Er was alleen vastgelegd dat Van Lakwijk de akkers en graslanden zou bemesten. Na de uitspraak paste Van Lakwijk en de akkerbouwers de overeenkomsten aan, waarbij nu ook is vastgelegd dat de geitenhouder de gronden zelf bewerkt en zelf het ruwvoer kweekt. Toch stapten hij en de gemeente Reimerswaal in hoger beroep naar de Raad van State, omdat ze de oude overeenkomsten voldoende hard vinden. En zo niet, dan liggen daar de nieuwe ruwvoerdeals, zo dachten Van Lakwijk en Reimerswaal.

Geen garantie

Maar de Raad van State beperkt zich in deze rechtszaak tot de rechtbankuitspraak en de oude deals, zo bleek tijdens de zitting. ‘Voor de beoordeling van de grondgebondenheid van uw melkgeitenhouderij in deze hoger beroepsprocedure kan ik alleen naar de oude overeenkomsten kijken,’ zei rechter en staatsraad J. Hagen. Dat was een tegenvaller. Want als de Raad de uitspraak van de rechtbank overneemt, zal Van Lakwijk een geheel nieuwe tijdrovende en kostbare vergunningsprocedure moeten opstarten. En zelfs de nieuwe overeenkomsten zijn nog geen garantie dat het uitbreidingsplan de volgende keer wel de eindstreep haalt. Hoewel de Zeeuwse Milieufederatie de kringloopgedachte toejuicht, vindt zij dat Van Lakwijk, of zelf meer hectares landbouwgrond moet aankopen, of gronden moet pachten. Uitspraak volgt over enkele weken.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement