Volledig scherm
Watersnoodmonument zeemonster bij Stavenisse.foto Willem Staat

Quist is volgens collega dominee te ver gegaan bij herdenking Ramp

MIDDELBURG - De synode van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) moet emeritus dominee Lambrecht Quist ter verantwoording roepen voor zijn uitlatingen bij de herdenking van de watersnoodramp in Stavenisse.

Dat vindt zijn collega-predikant Hans de Bie uit 's-Gravenpolder. De Bie trekt een parallel met de uitgesproken mening van dominee Klaas Hendrikse, die het bestaan van God in twijfel trekt en daarvoor een tuchtprocedure aan z'n broek kreeg. De Bie vindt dat Quist 'veel te ver' is gegaan door de ramp als 'Gods wil' te betitelen 'en daar nog een schepje bovenop deed'. "Kennelijk was het nog niet genoeg geweest."

De 81-jarige Quist is niet van plan iets van zijn uitlatingen op 1 februari terug te nemen of te nuanceren. "Ik heb het bedoeld, zoals ik het heb gezegd", aldus de in Stavenisse geboren en getogen emeritus predikant uit Groot-Ammers. "Ik kan me heel goed indenken dat er mensen zijn die hier moeite mee hebben. Maar gelukkig heb in de afgelopen dagen ook reacties gehad van mensen die er wél iets aan hebben gehad."

Quist betreurt het dat burgemeester Willem Nuis van Tholen vandaag alsnog afstand heeft genomen van zijn woorden. Eerder weigerde Nuis zijn excuses aan te bieden aan burgers uit zijn gemeente die zich gekwetst voelden door het optreden van de dominee.

De emeritus predikant betoogde dat God met de Ramp mensen tot bekering heeft willen aanzetten. Vanuit dat oogpunt heeft de Ramp volgens hem eigenlijk nog niet genoeg pijn veroorzaakt. Mensen hebben zich immers niet massaal tot God gekeerd.

Dinsdag in de PZC de uitleg en reacties van Nuis, De Bie en Quist op de commotie rond de Rampherdenking in Stavenisse.