Volledig scherm
© Dirk-Jan Gjeltema

Quest: Zeeland is de beste provincie van Nederland

VLISSINGEN - Zeeland is volgens onderzoek van het tijdschrift Quest de beste provincie van Nederland. Quest heeft de twaalf provincies gerangschikt op twaalf feitelijke criteria, van economie en moordcijfers tot Top 2000-hits en Nobelprijzen. Op vier van de twaalf onderdelen komt Zeeland als winnaar uit de bus. Daarmee eindigt de provincie met ruime voorsprong boven de rest.

Het standbeeld van Michiel de Ruyter.
Volledig scherm
Het standbeeld van Michiel de Ruyter. © Ruben Oreel

Zeeuwen worden ouder dan inwoners van de rest van Nederland. Met acht toprestaurants is de Michelinsterrendichtheid er extreem hoog. Verder trekt geen enkele provincie meer toeristen per inwoner. Dankzij de Nobelprijs van Pieter Zeeman (voor de natuurkunde in 1902) heeft Zeeland bovendien de hoogste Nobelprijsdichtheid van Nederland. Ook Michiel de Ruyter (op het onderdeel historische figuren) en de band Racoon (hoogst genoteerde Top 2000-hit) dragen bij aan de Zeeuwse koppositie.

Andere provincies die erbovenuit steken, zijn Noord-Holland (op de tweede plaats) en Drenthe (derde). Flevoland eindigt op forse afstand als laatste, onder meer doordat de jongste provincie van Nederland de enige is zonder sterrenrestaurant. In Flevoland zijn bovendien geen Nobelprijswinnaars, historische figuren en succesvolle olympische sporters geboren.

De volledige einduitslag:

1. Zeeland
2. Noord-Holland
3. Drenthe
4. Groningen
5. Utrecht
6. Friesland
7. Noord-Brabant
8. Zuid-Holland
9. Limburg en Overijssel
11. Gelderland
12. Flevoland

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement