Volledig scherm
Pulskorvissers.

PVV: 'geef pulskorvissers schadevergoeding'

MIDDELBURG - Het kabinet moet Nederlandse vissers schadeloos stellen als Europa de pulskorvisserij definitief verbiedt. Dat vindt de Statenfractie van de PVV.

In vragen aan het dagelijks provinciebestuur stelt Statenlid Ruud Haaze dat de Nederlandse regering de vissector heeft gestimuleerd om te investeren in de pulskor. Dat systeem, waarbij de zeebodem niet meer met zware sleepnetten wordt omgewoeld maar vissen met een elektrisch schokje worden opgeschrikt, is in januari verboden door het Europees Parlement.

In totaal hadden 84 vissers een ontheffing van het verbod op pulsvissen, onder wie 23 Zeeuwse. Ze hebben de afgelopen jaren tussen de 300.000 en 500.000 euro geïnvesteerd in de pulskor. Ze mochten erop vertrouwen dat dit kon, aldus de PVV, omdat de regering die ontheffingen verleende. Bovendien kwam zij ook met een verbod grote delen van de Noordzeebodem om te woelen.

Volgens de PVV dreigt nu 'het brood uit de mond van onze vissers te worden gestoten'. De partij wil dat het provinciebestuur zich in Den Haag sterk maakt voor schadevergoeding.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement