Volledig scherm
Boulevard Vlissingen © Lex de Meester

PvdA: Kustpact dreigt loze letter te worden

DEN HAAG - Het kustpact dat Rijk, provincies en gemeenten willen afspreken dreigt bij voorbaat een 'nietszeggende overeenkomst' te worden. Daarvoor waarschuwt de Tweedekamerfractie van de PvdA.

Aanleiding is het plan voor de bouw van onder meer appartementen, woningen en een restaurant op een schiereiland van meer dan drie hectare bij de Veersegatdam. De gemeente Noord-Beveland ziet de Zeeuwse Lagune als een project dat al in de pijplijn zat. De PvdA wil dat bestaande plannen in het kader van het kustpact opnieuw tegen het licht worden gehouden.

Want als alle in het verleden besproken plannen alsnog worden gehonoreerd, is die overeenkomst waardeloos, stellen de PvdA-Kamerleden Yasemin Çegerek, Albert de Vries en Joyce Vermue in vragen aan minister Melanie Schultz-van Haegen (VVD, Infrastructuur en Milieu).

Zelfs als pijplijnprojecten door kunnen gaan, vinden de PvdA'ers dat dit niet geldt voor dit project. Het was ooit bedoeld als compensatie voor de sanering van het terrein waar De Lekkerbek en pannenkoekenhuis Berelekker (destijds Resto Vrouwe in de Polder) staan.

Dat project is door de gemeente Veere in de ijskast gezet, waardoor er geen aanleiding meer is voor de Zeeuwse Lagune, betogen ze. Bovendien is het plan in de loop der jaren veel omvangrijker geworden, waardoor er geen sprake meer is van een 'pijplijneffect'.