Volledig scherm
Vanaf 10 meter diepte is het Grevelingenmeer een ‘deathzone’. © Dirk Jan Gjeltema

PvdA bezorgd over ‘death zone’ in Grevelingenmeer

GREVELINGEN -  De massale sterfte van zeedieren in het Grevelingenmeer, baart de Statenfractie van de PvdA grote zorgen. De partij vraagt het dagelijks provinciebestuur om de situatie te monitoren en zo nodig in te grijpen.

Dode wormen, zeeanemonen, schelpdieren en krabben. Een death zone, noemde stichting Anemoon de bodem van het Grevelingenmeer vorige week nog. Oorzaak is het ontbreken van stroming. Bij warme temperaturen ontstaat een ‘spronglaag’ onder het oppervlaktewater. Daardoor komt er geen zuurstof meer op tien meter diepte. De zeedieren die niet kunnen vluchten, gaan dood.  

De PvdA vraagt Gedeputeerde Staten of het gebrek aan zuurstof is toegenomen in de Grevelingen en of de situatie gemonitord wordt. Daarnaast vindt de partij het vreemd dat de spuisluis op Goeree-Overflakkee is stilgelegd wegens werkzaamheden. Die sluis zorgde juist voor de broodnodige spoeling van het water. “Welke afweging heeft aan de grondslag gelegen om de doorspoeling stil te leggen? Is er gedacht aan de massale sterfte van dieren?”aldus PvdA-Statenleden Ralph van Hertum en Eddy Heerschop.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement