Volledig scherm
Vissers maandagochtend bijeen in de raadzaal van Urk. Ze beraden zich op acties om een verbod op de pulsvisserij te voorkomen. © Foto Freddy Schinkel

Pulsvissers naar Tweede Kamer: ‘Regering moet vóór ons gaan staan’

pollVLISSINGEN - Vissers uit heel het land gaan dinsdag naar de Tweede Kamer om de noodklok te luiden over de pulsvisserij. Ze hopen dat tijdens het vragenuurtje Kamerleden hun zaak bij de regering aankaarten.

De actiegroep van kottervissers EMK hield maandagochtend crisisberaad in Urk vanwege het dreigende verbod op de pulsvisserij. Bij EMK zijn naar eigen zeggen 125 vissers aangesloten. Bij het overleg is ook een Zeeuwse delegatie aanwezig. EMK kondigt aan met ‘bussen vol vissers’ naar Den Haag te gaan. Ook vanuit Vlissingen vertrekt morgenochtend een bus, net als vanuit onder meer Urk en Den Helder.

 ,, Vissers eisen van @MinPres antwoord op hun noodkreet over de EU-ban op  klimaatvriendelijk pulsvissen. Visserskinderen komen in de Hofstad  klimaatspijbelen", tweet EMK.

Poll

Als pulsvisserij wordt verboden, heb ik het gehad met Europa

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
2158 stemmen

Deze week wordt in Straatsburg door vertegenwoordigers van het Europees Parlement, de Europese Commissie en de raad van ministers gesproken over de toekomst van het elektrisch vissen. Volgens Franse bronnen zou een meerderheid van de ministers het verbod op 1 januari 2022 willen laten ingaan.

,,Wat er woensdag ook uitkomt, wij blijven pulsen”, zegt Cas Caljouw uit Arnemuiden. Hij was maandag bij de actievergadering in het gemeentehuis van Urk. Caljouw beseft dat er uiteindelijk een politieke oplossing moet komen. ,,De Nederlandse regering heeft altijd achter ons gestaan. Het is nu tijd dat ze vóór ons gaan staan. Als het komt tot een verbod zullen familiebedrijven te gronde worden gericht.”

Vrijdag stuurden de Nederlandse Vissersbond en brancheorganisatie VisNed al ‘een noodkreet’ aan de minister-president. ,,U bent onze laatste hoop!” Om de pulsvisserij te redden moet premier Rutte contact opnemen met de Franse president Macron en de voorzitter van de Europese Commissie Juncker. ,,Het voortbestaan van de Nederlandse visserijsector is in gevaar als de pulsvisserij verboden wordt.”

 Zo'n 80 Nederlandse kotters, waaronder alle 18 Zeeuwse, gebruiken de techniek om met elektrische pulsen platvis van de bodem op te schrikken. Met name vanuit Frankrijk stuit dit op fel verzet. De pulstechniek zou ten koste gaan van het milieu en de kleine Franse vissers. Nederland zegt dat pulsvisserij juist grote milieuvoordelen heeft. Het kost veel minder brandstof dan de traditionele methode met wekkerkettingen en bovendien zorgt pulsvisserij voor minder bijvangst en wordt de zeebodem veel minder beroerd.  ,,Circa 80 Nederlandse kottervissers hebben een ontheffing voor deze veelbelovende techniek die wetenschappelijk bewezen 46% brandstof (CO2-uitstoot) bespaart, 20% minder bodemberoering geeft en maar liefst 50% minder bijvangst heeft. Daarmee is de kottersector één van de weinige sectoren die de klimaatdoelstelling van 50% reductie van de uitstoot heeft behaald”, aldus VisNed.

Tegenstanders van de pulsvisserij vinden de uitkomsten van Nederlands onderzoek verdacht. Cas Caljouw kan er met zijn pet niet bij. ,,Als we de wetenschap niet meer vertrouwen, kun je alle universiteiten wel sluiten. Het Parijsakkoord wil dat er minder uitstoot van CO2. Wij zorgen daarvoor. Daarom is het zo frustrerend dat we gestraft worden, terwijl wij het juist goed doen. Als Europa zijn beslissingen baseert op emotie in plaats van wetenschappelijke feiten, dan faalt het systeem. Dat is ernstig.” 

Wageningen Economic Research bracht vorige week een rapport uit over de sociaal-economische gevolgen van een verbod op de pulsvisserij. ,,De inkomsten van de vissers en bemanning hangen sterk samen met de brandstofprijzen en de visprijzen. Die zijn momenteel niet ongunstig, maar een omschakeling betekent wel dat de Nederlandse vloot op jaarbasis 8,7 miljoen euro minder verdient en als we dat berekenen op basis van de ongunstige prijsniveaus in 2013 dan gaat het om 21,5 miljoen euro. Dat zou betekenen dat zeker de helft van de kotters in financiële problemen komt en op den duur failliet gaat”, aldus onderzoeker  Wim Zaalmink op de website Resource van Wageningen University & Research.

Een verbod op de puls is niet de enige donkere wolk die boven de visserijsector hangt. De toegang tot de rijke Britse visgronden staat als gevolg van de brexit op spel. Daarnaast dreigen delen van de Noordzee gesloten te worden vanwege de aanleg van windparken.

Lees alles over pulsvisserij in ons dossier pzc.nl/pulsvisserij

Volledig scherm
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement