Volledig scherm
DEN HAAG - Cora van Nieuwenhuizen (VVD), minister van Infrastructuur en Waterstaat © GUUS SCHOONEWILLE

Provinciebestuur noemt brief minister over ontgassen ‘zeer ongewenst’ en ‘slecht signaal’

MIDDELBURG - Het dagelijks provinciebestuur is gepikeerd dat minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD, Infrastructuur en Waterstaat) Zeeland heeft aangewezen als een gebied waar binnenvaarttankers varend mogen ontgassen. In antwoorden op vragen van GroenLinks wordt dit ‘zeer ongewenst’ en ‘een slecht signaal’ genoemd.

In Zeeland heeft de provincie twee jaar geleden verboden dat binnenvaartschepen schadelijke restdampen de lucht inblazen. In een brief aan de Kamer liet de minister onlangs weten dat zo'n provinciaal verbod niet geldt op rijkswateren. Vrijwel alle grote vaarwegen in Zeeland zijn van het Rijk. 

Schadelijk

Van Nieuwenhuizen ging nog een stapje verder. Op basis van Europese regels gaf ze aan dat niet ontgast mag worden in dichtbevolkte gebieden. De definitie die ze hanteert (meer dan 200 inwoners op 500 meter van een vaarweg) komt erop neer dat alleen nog op het IJsselmeer (waar geen binnenvaarttankers varen) en in zuidwest-Nederland - met name Zeeland - mag worden ontgast. Benzeendampen stinken en zijn schadelijk voor de gezondheid.

Slecht signaal

Een ontgassingsverbod heeft alleen nut als er installaties zijn waar schepen hun restdampen kwijt kunnen. Het aanwijzen van gebieden waar je kunt ontgassen is een slecht signaal naar ondernemers die overwegen zo'n installatie te bouwen, aldus het provinciebestuur. Ook wordt gevreesd voor een 'waterbedeffect’, oftewel dat schepen speciaal naar Zeeland varen om te ontgassen.

De provincies gaan de kwestie aankaarten in de taskforce varend ontgassen, waarin ook het ministerie zit. Toch wil Zeeland de boel niet op de spits drijven: ,,Wij hechten eraan om niet met de Rijksoverheid in juridische procedures te geraken."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement