Volledig scherm
Gedeputeerde Anita Pijpelink © Ruben Oreel

Provincie: zoet water voor boeren belangrijker dan zoute natuur in Volkerak

MIDDELBURG - De beschikbaarheid van zoet water voor de landbouw is belangrijker dan het verbeteren van de natuurwaarden door het Volkerak-Zoommeer te verzilten. Die boodschap sturen de overheden in zuidwest-Nederland naar het kabinet.

Gedeputeerde Anita Pijpelink (PvdA, water) deelde dat vrijdag mee in Provinciale Staten. Ze reageerde op een motie van de Partij voor Zeeland en 50Plus waarin werd opgeroepen het besluit om het Volkerak zout te maken - dat in 2014 is genomen - te heroverwegen en geen onomkeerbare stappen te zetten.

Zeeland heeft altijd gezegd dat eerst het zoet geregeld moet worden en dan pas het zout. Pijpelink gaf nu aan dat het besluit om het Volkerak zout te maken niet meer in beton is gegoten. ,,De zoetwatersituatie heeft de grootste prioriteit. We gaan ook vragen welke middelen we daarvoor krijgen van het Rijk.”

Op korte termijn wil ze een informatiebijeenkomst beleggen, waarop ook moet blijken welke rol het Volkerak kan spelen in de zoetwatervoorziening. De motie van de PvZ en 50Plus noemde ze ‘overbodig'. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement