Volledig scherm
Het idee voor het bebouwde schiereiland in het Veerse Meer, gezien vanuit de lucht.

Provincie wacht plan Veerse Meer af

MIDDELBURG - De provincie bemoeit zich voorlopig niet met de omstreden bouw van een schiereiland met woningen, hotel en restaurant aan de Veerse Gatdam.

Donderdag neemt de gemeente Noord-Beveland een besluit over de aanleg van het project Zeeuwse Lagune. Inmiddels hebben 5000 mensen een petitie tegen het schiereiland ondertekend.

PvdA, GroenLinks, SP en D66 vroegen daarom vrijdag aan het dagelijks provinciebestuur namens Provinciale Staten de bezorgdheid over het plan in het Veerse Meer aan de gemeente uit te spreken. Volgens Anita Pijpelink (PvdA) kan de provincie 'de ogen niet sluiten voor de huidige maatschappelijke onrust'.

De overige Statenfracties zagen dat helemaal niet zitten. Volgens Ria Rijksen (CU) moet de provincie niet op de stoel van de gemeente gaan zitten. Die is nu eerst aan zet. "Kustbebouwing is voor ons ontzettend belangrijk maar goed bestuur ook." Kees Bierens (VVD) betoogde dat al meer dan tien jaar over de ontwikkeling van het project wordt gesproken. "Er zijn afspraken gemaakt. Het is niet passend halverwege of aan het eind van de rit de spelregels te veranderen."

Toen in 2012 de Veersegatdam door de provincie als een toeristische hotspot werd aangewezen, diende Anton van Haperen (PvdA) hem van repliek, had het plan bij lange na niet deze omvang . "De ondernemer is daarna met plannen gekomen die maatschappelijk controversieel zijn. Eerst een toren en nu een schiereiland. Dat was toen niet in beeld."

Volgens gedeputeerde Carla Schönknecht is het eerst aan Noord-Beveland een besluit te nemen. Als de gemeente het bestemmingsplan aanpast, toetst de provincie dat vervolgens aan haar beleid. "Het is raar om nu als provinciale overheid aan de gemeente te vragen goed om te gaan met haar eigen toetsingsbeleid."

  1. Rinus moest zijn ouders bestelen van de jongens die hem pestten
    poll

    Rinus moest zijn ouders bestelen van de jongens die hem pestten

    Rinus Koole (61) werd als kind gedwongen van zijn moeder te stelen. Elk jaar in de week van het pesten komen de schaamte, het verdriet en de pijn weer boven. ,,Met kloppend hart nam ik het eerste kwartje uit haar portemonnee, toen mijn moeder even naar de wc was. Elke donderdag moest ik betalen. Als het niet lukte, sloegen ze me in elkaar." Net zoals de eerste keer dat hij zijn kwelgeesten ontmoette: ,,Het was meteen stompen, slaan. Laten voelen wie de baas was. Bám, bám, bám."