Volledig scherm
De Japanse kruiskwal.

Provincie waarschuwt voor Japanse kruiskwal in Veerse Meer

VLISSINGEN - De provincie waarschuwt voor Japanse kruiskwallen op drie locaties in het Veerse Meer. De kwal is slechts twee centimeter groot, maar aanraking kan jeuk, prikkeling en een rode huid veroorzaken. 

Bij Wolphaartsdijk, Kortgene en in de kreek bij Oranjeplaat mag nog wel worden gezwommen. Maar om problemen zoveel mogelijk te voorkomen worden waarschuwingsborden geplaatst. Op andere populaire zwemplekken wordt de aanwezigheid van de dieren ook de komende tijd nog door Rijkswaterstaat in de gaten gehouden. 

Huidreactie

In het Veerse Meer komen diverse kwallensoorten voor. De meesten zijn onschadelijk voor mens en dier. Bij aanraking van de kruiskwal kunnen er klachten zoals jeuk, prikkeling en een rode huid ontstaan. Bij mensen die last hebben van overgevoeligheid kunnen de huidreacties nog wat heftiger zijn. 

De Japanse kruiskwal is ongeveer twee centimeter groot. De naam is afgeleid van het kruisje dat op de kwal te zien is.  Aan de rand van zijn lichaam heeft het dier tentakels waarmee het kan steken. Ook in eerdere jaren dook de Japanse kruiskwal in het Veerse Meer op.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement