Volledig scherm
Werk aan een viaduct bij de Sloeweg. © Mechteld Jansen

Provincie neigt toch naar duurste variant knooppunt Sloeweg

MIDDELBURG - Het kan zomaar zijn dat Provinciale Staten in december toch kiezen voor variant met drie viaducten. In Provinciale Staten tekent zich een meerderheid af voor de duurste variant van het knooppunt in de Sloeweg. Dit ontwerp heeft drie viaducten waardoor het verkeer in alle richtingen ongehinderd kan doorrijden.

Deze variant kost 4,2 miljoen euro meer dan een knooppunt met één viaduct en een rotonde, zoals voorgesteld door het dagelijks provinciebestuur. Verkeer uit de tunnel richting haven/Middelburg en uit de haven/Middelburg richting Goes moet in deze opzet over een rotonde. Alleen CDA en PvdA zijn blij met het voorstel. SP en GroenLinks zien liever een nog soberder variant.

Maar in de Staten is aanzienlijke steun voor de duurdere Stervariant. De directie van de Westerscheldetunnel (WST) wil de meerkosten betalen. VVD, PVV, Zeeland Lokaal, 50Plus en Partij voor Zeeland (samen 13 zetels) zijn onomwonden voor de Stervariant. Ze willen dat het knooppunt op de lange termijn de verkeersstromen aankan. De SGP (6 zetels) heeft nog geen definitief standpunt, maar heeft altijd een voorkeur voor de Stervariant gehad.

Een bijdrage van de WST wijst de partij niet bij voorbaat af. "Het blijft gemeenschapsgeld. Toch ligt het aanwenden van tunnelgeld meer voor de hand dan de meerkosten betalen uit het provinciale budget", zegt fractievoorzitter Goos Roeland. Dat brengt het aantal Statenleden dat voorstander is van de Stervariant op 19. Eén te weinig voor de meerderheid.

ChristenUnie (2 zetels) en D66 (3 zetels) hebben een sleutelrol. Deze partijen willen meer cijfers zien. De CU is geen principieel tegenstander van aanwenden van tolgeld, als het zich terugverdient met meer tunnelpassages. "Anders is het een sigaar uit eigen doos", zegt Jan Henk Verburg, verwijzend naar het feit dat provincie aandeelhouder van de WST is.

Patricia de Milliano (CDA) gelooft niet dat het drukker wordt in de tunnel dankzij de Stervariant. "Het is toch geen attractie." Ook de PvdA is tegen het aanwenden van tunnelgeld vanwege het risico dat het langer duurt voordat de tunnel tolvrij wordt.

Wethouder Chris Simons (Middelburg) noemt namens de Walcherse gemeenten een conflictvrij knooppunt 'cruciaal'. "Je wilt verkeer uit de haven naar de A58 niet over een rotonde sturen." Secretaris Cees Pille van de Brabants- Zeeuwse Werkgeversvereniging is teleurgesteld over de keuze van GS. Hij vindt niet dat het bedrijfsleven de portemonnee moet trekken om de Stervariant mogelijk te maken. "Dit is een verantwoordelijkheid van de overheid."