Volledig scherm
Prinses Beatrix woont de opening bij van het opslaggebouw voor verarmd uranium bij de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA). © ANP

Prinses Beatrix opent opslaggebouw Covra Borssele

VIDEONIEUWDORP - Prinses Beatrix heeft woensdag het nieuwe opslaggebouw voor verarmd uranium van de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (Covra) in Borssele geopend. Ze deed dat door op een gong te slaan.

Om vier uur werd Beatrix als een vorstin ingehaald. Daarna volgde een lezing van cultuurhistoricus professor Gerard Rooijakkers over de Covra als 'ritueel depot'. Het bedrijf NuFormer uit Burgh-Haamstede leverde vervolgens een bijzondere videopresentatie rond het thema tijd.

VOG-2

VOG-2 heet het tweede opslaggebouw voor verarmd uranium van de Covra, Het is knalblauw. Uranus-blauw, zoals ontwerper/kunstenaar William Verstraeten het noemt. Opvallend zijn de oranje banen op het pand. Ze stellen een zonnewijzer voor. De grootste van Europa, onderstreept Covra. De zonnewijzer maakt duidelijk dat alleen tijd radioactief afval uiteindelijk onschadelijk maakt.

De VOG-2 kent drie hallen met muren van 75 centimeter dik beton. Het gebouw is zo ontworpen dat er simpel een stuk kan worden aangebouwd. Uitsparingen voor een deur zijn al licht uitgefreesd. De VOG-2 is bestemd voor laag radioactief afval (verarmd uranium) dat afkomstig van Urenco, een Nederlands-Duits-Brits consortium dat verrijkt uranium produceert door middel van ultracentrifugetechniek. Afval van Urenco kan per vrachtwagen of per spoor worden aangevoerd. Naar verwachting is de opslagcapaciteit voldoende voor de komende vijftien jaar.

100 kubieke meter

Volledig scherm
Prinses Beatrix © ANP

De Covra kreeg niet alleen vergunning voor uitbreiding van de opslag van verarmd uranium (de VOG-2), maar ook voor een extra gebouw voor de opslag van hoog radioactief afval (Habog). Dat laatste karwei loopt al. Het grondbed voor de fundering moet nu eerst een paar maanden inklinken. De aanbouw van de Habog, die in 2019 gereed moet zijn, is mede nodig door het besluit om de kerncentrale Borssele open te houden tot eind 2033.

Er ligt bij de Covra 100 kubieke meter hoogradioactief afval opgeslagen. Dat is een flinke zeecontainer vol. De Covra bewaart verder 11.000 kuub laag- en middelradioactief afval van de industrie, ziekenhuizen en kernenergieproductie. Ook heeft de Covra 17.000 kuub radioactief materiaal in de depot dat afkomstig is van natuurlijke materialen. Er ligt er bijna 30.000 kubieke meter aan radioactief afval. Dat is in 2130 ruim verdubbeld tot 70.000 kuub, waarvan 401 kubieke meter hoogradioactief afval.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement