Volledig scherm
Platte Oesters © Pascale Jacobs

Primeur op Texel: kweek van inheemse platte 'waddenoester' gelukt

TEXEL  - Onderzoekers van het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel zijn erin geslaagd larven te kweken van een inheemse oestersoort. Het gaat om de 'platte oester' (Ostrea edulis), een soort die al honderd jaar uit de Waddenzee is verdwenen. 

Volledig scherm
© Maureen Sikkema (NIOZ)

Het onderzoek heeft als doel om het natuurlijk herstel van de platte oesterbanken in de Waddenzee te bevorderen. De terugkeer van de platte oester kwam voor het eerst aan het licht in 2012. In de opeenvolgende jaren werden ook in de Waddenzee bij Vlieland platte oesters aangetroffen. 

De geboorte van de larfjes is een eerste stap om deze relatief nieuwe (oude) Waddenzeebewoner beter te leren kennen, zonder de lokale bronpopulaties te belasten. Onderzoekster Katja Philippart wil weten hoe deze mogelijke ondersoort reageert op zeewatertemperatuur, zoutgehalte en ziektedruk en wie zijn natuurlijke vijanden zijn. Ook wil ze te weten komen in hoeverre deze 'waddensoort' verschilt van platte oesters die elders leven.

Het kweekproject moet ertoe leiden dat de huidige platte oesterpopulatie in de Waddenzee en de Noordzee wordt versterkt en uitgebreid, als de natuurlijke omstandigheden dat toelaten.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement