Volledig scherm
Oud-minister Henk Kamp met Jon Sletten, voormalig directeur Yara Sluiskil, nadat Kamp de overeenkomst voor uitwisseling van waterstof tussen Dow en Yara heeft getekend. Maart 2016. © Yara Sluiskil

Primeur in Zeeuws-Vlaanderen: Waterstof door ‘loze’ gasleiding

TERNEUZEN - De primeur is voor Zeeuws-Vlaanderen, voor het eerst is een ‘loze’, bestaande hoofdgastransportleiding in Nederland in gebruik genomen voor het transport van waterstof. ,,Een belangrijk punt in de geschiedenis", aldus Gasunie-topman Han Fennema.

Chemieconcern Dow bij Terneuzen levert via de gasleiding waterstof aan kunstmestfabriek Yara in Sluiskil-Oost. Twaalf kilometer lang is de leiding die er al vele jaren ongebruikt bij lag. Nu kan er op jaarbasis meer dan vier kiloton (vier miljoen kilo) waterstof doorheen stromen. De leiding is op ‘een paar punten’ aangepast. Bij Dow en Yara zijn nieuwe aansluitingen gemaakt.

Op weg naar een gasloze toekomst wordt verwacht dat waterstof een grote rol gaat spelen als energiedrager. Gasunie-topman Fennema stelt het Zeeuws-Vlaamse project daarom als voorbeeld. Leidingen van Gasunie zullen volgens hem in toenemende mate worden gebruikt voor het transporteren van energiedragers als waterstof en groen gas.

De samenwerking tussen ‘heel verschillende’ bedrijven als Dow en Yara is ook bijzonder en, benadrukt Dow Benelux-topman Anton van Beek in een verklaring, ‘nodig om een bijdrage te kunnen leveren aan een duurzame samenleving'. Dow produceert veel waterstof en gebruikt een flink deel ‘laagwaardig’ om installaties te verwarmen, terwijl Yara waterstof als primaire grondstof in de kunstmestproductie inzet.

Sinds 2013 is gewerkt aan het project. Oud-minister Henk Kamp tekende er maart 2016 een overeenkomst voor bij Yara. Allerlei regeltjes, onder meer over hergebruik van gasleidingen, moesten vervolgens overwonnen worden. Dat is uiteindelijk dus gelukt.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement