Volledig scherm
© Thinkstock

Praktijkopleiding kweekt personeel voor ouderenzorg

GOES - Vijf Zeeuwse ouderenzorgorganisaties, Scalda en de HZ beginnen komend schooljaar een praktijkopleiding die mbo'ers klaarstoomt voor een baan in de ouderenzorg. 

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), nog nèt in functie, bezochten dinsdagmiddag Zorggroep Ter Weel in Goes voor de officiële aftrap van de opleiding. Want: ,,Dit is een voorbeeld voor de rest van Nederland", zei Van Rijn.

Nijpend tekort

De ouderenzorg in Zeeland voorziet de komende jaren een nijpend tekort aan personeel. "Twintig procent van het verzorgend personeel in Zeeland is nu al ouder is dan 55", rekende Monica Roose, directeur van ViaZorg, voor. ,,De instellingen verliezen de komende jaren dus heel veel goed opgeleide en ervaren medewerkers. Het aantal vacatures is sinds 1 september al explosief gestegen: van 141 naar 282."

Maatregelen zijn nodig. In samenwerking met het UWV worden al mensen omgeschoold tot verzorgenden IG. Maar dat is niet genoeg. Er is een speciale opleiding nodig voor de ouderenzorg. En die 'Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg' komt er nu, met steun van het Rijk. Na de zomer begint de mbo-opleiding die opleidt tot niveau 3. Het is de bedoeling dat niveau 4 en het hbo later volgen.

Meelopen

Toekomstige leerlingen zitten niet in de klas, maar lopen vanaf dag één mee in een verzorgingshuis, een woongroep of in de thuiszorg. De gedachte is dat ze op die manier meteen kennis maken met hun toekomstige beroep. ,,Dat werkt motiverend", weet Marijn Nelen, bestuurslid van Scalda. Bovendien krijgen studenten zo de meest actuele vaardigheden bijgebracht.

Van Rijn ziet de Zeeuwse praktijkroute als dé manier om het personeelstekort in de zorg te lijf te gaan. "De zorg heeft mensen nodig die complexere vragen uit de verpleegzorg aan kunnen, maar ook mensen die aandacht hebben voor het welzijn en de kwaliteit van leven van ouderen. Als scholen en zorginstellingen samen optrekken, kunnen ze snel en succesvol mensen opleiden", zei hij. "Als leerlingen al vroeg meedraaien op een afdeling, dan kunnen ze uitvinden of het werk wat voor hen is." 

De praktijkopleiding is een samenwerking tussen Zorggroep Ter Weel, Allévo, ZorgSaam, WVO Zorg, SVRZ, ViaZorg, Scalda en de HZ.