Een boze commissaris van de Koning Han Polman, afgelopen vrijdag tijdens de persconferentie over de marinierskazerne
Volledig scherm
PREMIUM
Een boze commissaris van de Koning Han Polman, afgelopen vrijdag tijdens de persconferentie over de marinierskazerne © Dirk Jan Gjeltema

Polman over de marinierskazerne: ineens blijkt de grijze muis een brullende leeuw

Profiel | pollMIDDELBURG - Presentator Twan Huys heeft alle belangrijke politici van Nederland ondervraagd. Toch zei hij zondag vol verbazing: ,,Ik heb zelden een politieke bestuurder tegenover me gehad die zo ontzettend boos was op het kabinet.” Hij had het over commissaris van de Koning Han Polman, die tot tot dusver de uitstraling had van een grijze muis.

Of zijn woede al was gezakt, vroeg Huys aan het begin van het gesprek met Polman in het televisieprogramma Buitenhof, afgelopen zondag. Het was immers twee dagen nadat Zeeland uit Den Haag de bevestiging had gekregen dat het ministerie van Defensie - in de woorden van Polman - achter de rug van de Zeeuwen om, in een geheime militaire operatie, had bekokstoofd dat de nieuwe marinierskazerne niet in Vlissingen wordt gebouwd. Dat was sinds 2012 de afspraak. De commissaris, die doorgaans op geen onvertogen woord valt te betrappen, noemde de gang van zaken 'schadelijk en schandelijk’ en betitelde het gedrag van staatssecretaris Barbara Visser als ‘onverantwoord’: ,,Het is gewoon bedriegen." Nee, de woede was niet gezakt.

Poll

Polman is een prima commissaris van de koning

  • Eens (90%)
  • Oneens (10%)
2889 stemmen

Polman voelde zich ‘besodemieterd’

Iedere journalist die Polman wel eens heeft geïnterviewd, weet hoe uitzonderlijk deze teksten zijn. Hij is in staat vijf minuten te praten over een onderwerp, waarna je terugkomt op de redactie en de geluidsopname afluistert of in je kladblokje kijkt en moet concluderen dat hij eigenlijk niets vermeldenswaardigs heeft gezegd. Laat staan iets persoonlijks. En nu vertrouwde hij Huys toe zich ‘besodemieterd’ te voelen.