Volledig scherm
Commissaris van de koning Han Polman. © Lex de Meester

Polman drukt eigen wens door voor burgemeester Goes

GOES - Met het besluit om Goes voor lange tijd een waarnemend burgemeester te geven heeft commissaris van de koning Han Polman de wens van de Goese gemeenteraad terzijde geschoven. Die had hem juist unaniem geadviseerd snel op zoek te gaan naar een permanente opvolger voor burgemeester René Verhulst, die in september naar Ede vertrekt.

De raad had nog voor de zomer een profielschets willen opstellen. ,,Dan hadden we na de vakantie al gesprekken met kandidaten kunnen voeren’’, zegt Carel Bruring (GL). In de tussentijd wilde de raad een waarnemer, want de drie wethouders kunnen de taken van Verhulst er niet bij hebben. Deze tijdelijke burgemeester zou dan hooguit een maand of vijf hoeven blijven.

Gemeenteraadsverkiezingen

Polman vindt het echter beter om de waarnemer te laten zitten tot ver na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. Als de procedure voor een nieuwe burgemeester nu zou beginnen, wordt deze man of vrouw slechts enkele maanden voor de verkiezingen geïnstalleerd en dat vindt hij te laat. ,,Er moet in die periode een ingewerkt iemand zitten’’, schrijft Polman aan de raad. De vacature wordt in juli 2018 opengesteld, zodat een nieuwe burgemeester pas aan het eind van dat jaar zal beginnen.

Zijspoor

De Partij voor Goes baalt ervan dat de gemeenteraad door de commissaris op een zijspoor is gezet. ,,Het gaat nu belachelijk lang duren voor we een echte opvolger voor Verhulst hebben’’, vindt fractievoorzitter Stan Meulblok. ,,Er had aan het eind van het jaar een nieuwe burgemeester kunnen zitten. Dat is ruimschoots op tijd voor de verkiezingen. Goes is een stabiele gemeente.’’ Een voorstel van Meulblok om protest aan te tekenen tegen het besluit van Polman kon alleen op steun van D66 rekenen.

Accepteren

CDA-fractievoorzitter Frans van der Knaap beaamt dat zijn partij zich neerlegt bij de keuze van Polman. ,,Op zich willen wij ook snel een burgemeester die een band kan gaan opbouwen met de inwoners, maar er is schijnbaar afgesproken dat rondom de verkiezingen geen burgemeesters worden geïnstalleerd. Soms moet je dingen accepteren.’’ Dat vindt Johnny Lukasse (SGP/CU) ook. ,,Onze argumenten om snel een nieuwe burgemeester te willen, zijn niet zo zwaarwegend dat we het besluit van de commissaris willen aanvechten. Er zijn ergere dingen in het leven.’’

Overigens heeft Polman zowel zijn eigen visie als de wens van de gemeenteraad voorgelegd aan minister Ronald Plasterk. Die staat achter het voorstel van de commissaris. Polman was dinsdag niet in de gelegenheid verder op de kwestie in te gaan. Volgende week overlegt hij met vertegenwoordigers van de gemeenteraad over de aan te stellen waarnemer.