Volledig scherm
Op 10-jarige leeftijd mag Robbie met pensioen. © Dirk Jan Gjeltema

Politiehond Robbie mag genieten van een welverdiend pensioen

MIDDELBURG - Hij heeft zes jaar lang alles gegeven voor onze veiligheid en mag nu gaan genieten van een welverdiend pensioen. Robbie liep maandag voor de laatste keer het bureau uit als politiehond.

Robbie en zijn geleider Erik Dorst zijn al jaren jaar een onafscheidelijk duo. De Kuifje en Bobbie van Walcheren en omstreken. Van het vangen van op de vlucht slaande boeven, tot de fusie naar de landelijke politie, waardoor ze niet meer alleen in Middelburg werden opgeroepen, maar in heel district Zeeland en West-Brabant. Kortom: ze hebben heel wat meegemaakt met zijn tweeën.

En daarom heeft agent Dorst ook besloten dat Robbie zijn pensioen mag uitzitten bij hem thuis. ,,Hij is mijn maat. Heeft zes jaar lang de kastanjes voor me uit het vuur gehaald”, zegt Dorst. ,,Ik hecht me aan zo’n dier en hij aan mij.” Robbie heeft een hok bij Dorst op het erf en kan daar nu beginnen aan een leven als gezinshond.

Quote

Hij heeft jarenlang de kastanjes voor me uit het vuur gehaald

Erik Dorst, hondengeleider

Het zal er natuurlijk wel één zijn met een handleiding. ,,Want hij mag er dan uitzien als een herdershond, hij voelt zich een leeuw”, legt Dorst uit. ,,Zo is hij ook afgericht. Hij is de baas. Ik moet altijd alert zijn als ik hem uitlaat. Want dat is hij zelf ook. Als iemand een onverwachtse beweging maakt, zou hij zomaar kunnen bijten en dat moeten we niet hebben.”

Boeven vangen

Diensthonden als Robbie worden van kleins af aan getraind om te kunnen ingrijpen bij zware delicten. Maar meestal hoeft de politiehond niet eens iets bijzonders te doen. Zijn aanwezigheid alleen al werkt preventief. ,,Ik denk dat het maar twee keer per jaar voorkomt dat hij moet bijten”, zegt Dorst. ,,Bijvoorbeeld bij geweldsdelicten, inbraken of wanneer een verdachte probeert te vluchten.”

De agent weet zich nog goed te herinneren dat hij op een melding van een inbraak af ging. Hij vermoedde dat de inbreker zich nog schuil hield op het terrein, dus ging met Robbie op zoek. Plots fietste de inbreker weg. ,,Ik moet het eerst zelf proberen oplossen, dus riep twee keer: ‘Politie. Stop, of ik stuur de hond!’ Maar hij stopte niet. In een split second moest ik de afweging maken: hoe ernstig is dit delict? Er staat een paar jaar celstraf op. En toen heb ik Robbie er toch op af gestuurd. Die had de inbreker zo ingehaald en beet ‘m in zijn kuit. Ja, die stopte wel met fietsen toen.”

Quote

Robbie is tien jaar oud en heeft het beste van zijn leven aan de politie gegeven. Nu verdient hij zijn rust

Erik Dorst, hondengeleider

Opvolger

Nu de heldhaftige hond tien jaar oud is, is het mooi geweest. ,,Of hij op is? Nee, hoor. Hij is nog topfit”, volgens de geleider. ,,Maar hij heeft het beste van zijn leven aan de politie gegeven. Dus nu verdient hij zijn rust.” Een opvolger is er al: Zorro, die ook een eigen hok heeft bij Dorst thuis. De nieuwe politiehond is al helemaal ingewerkt en klaar om het stokje van Robbie over te nemen. Na de vakantie staan Dorst en Zorro er nog met zijn tweeën voor een dan blijft Robbie lekker thuis.

Lees het hele artikel in de PZC van dinsdag 1 augustus.