Volledig scherm
Districtschef Ronald Weydema (links) en voorlichter Alwin Don van de politie Zeeland-West-Brabant. © Ernst Jan Rozenaal

Politiebaas Weydema waarschuwt horecaondernemers voor motorclubs

pollMIDDELBURG – De drie Zeeuwse motorclubleden die dinsdagochtend vroeg zijn opgepakt door arrestatieteams van de politie worden verdacht van ‘zware criminaliteit’. Zo typeert districtschef Ronald Weydema van de politie de aanklacht die er tegen de mannen ligt.

Leden van arrestatieteams vielen dinsdagochtend op vijf locaties in de gemeente Terneuzen binnen. Na de aanhouding van de drie mannen (in Axel en Terneuzen), volgden meerdere huiszoekingen. Daarbij werden een neppistool en twee - net geoogste - hennepkwekerijen gevonden. 

poll

Commotie over motorclubs is overdreven

  • Eens (44%)
  • Oneens (56%)
1400 stemmen

Het aangehouden trio wordt verdacht van afpersing van een horecabaas in Axel. Volgens de politie werd eerst de zoon bedreigd in de zaak. Later was zijn vader aan de beurt aan huis. In beide gevallen eisten de verdachten, leden van Brotherhood The Kings, een supportclub van No Surrender, onder bedreiging van een vuurwapen een som geld. 'En dat accepteren we niet. Ook niet in Zeeland’, zei Weydema.

De aanhouding moet volgens de politiebaas een signaal zijn naar andere leden van motorclubs, zogenaamde Outlaw Motor Gangs. Weydema sprak dinsdagmiddag tijdens een persconferentie in Middelburg over een serieuze zaak, waarmee de politie vooral een waarschuwende vinger wil laten zien. Niet voor niets werken politie, gemeente en Openbaar Ministerie samen bij de aanpak van deze motorclubs. Weydema: ‘OMG’s manifesteren zich met name in deze criminaliteit. We treden daar hard tegenop. We willen laten zien dat ze in de gaten worden gehouden door de overheid en dat het beter is om bij die clubs uit de buurt wil blijven.’

Quote

OMG’s manifesteren zich met name in deze criminaliteit. We treden daar hard tegenop.

Districtschef Ronald Weydema van de politie

De verdenking is hard, maar de komende tijd moet blijken of het Openbaar Ministerie genoeg bewijzen tegen de drie mannen kan verzamelen, zo zei Weydema, die nog eens benadrukte dat horecaondernemers nooit moeten zwijgen. ‘We willen laten zien dat we optreden tegen dit soort feiten. Dit moet stoppen. We geven daarom het advies aan mensen die dit overkomt om altijd aangifte te doen. Je hebt als horecaondernemer een bepaalde verantwoordelijkheid wanneer motorclubs bij je café komen. Je moet het niet willen. Een ondernemer heeft snel genoeg in de gaten als er iets niet in de haak is. Laat het zover niet komen en neem in elk geval contact met de politie of de wijkagent om melding te doen.’

De politie verwacht niet dat er in deze Zeeuwse afpersingszaak meer aanhoudingen zullen worden verricht.

Verslaggever Ernst Jan Rozendaal was bij de persconferentie aanwezig en deed verslag via Twitter.