Politie controleert (voor het eerst) tientallen bestuurders op drugsgebruik

VIDEOVLISSINGEN - Voor het eerst in Zeeland zijn donderdagavond bestuurders met een speekseltest gecontroleerd op drugsgebruik. Een 27-jarige man moest direct zijn rijbewijs inleveren.

Aandachtig bekijkt agent Emile Put het blauw-witte apparaatje. Bij de aanduiding THC (werkzame stof in cannabis) verdwijnt het streepje. Een teken dat de man voor hem recentelijk geblowd heeft. Hij mag niet meer rijden en zal een bloedonderzoek moeten ondergaan. 

Enigszins verslagen leunt de man met de baseballpet achterover op de bank in het politiebusje. ,,Dan ga ik u een paar vragen stellen. U heeft het recht een advocaat te bellen. Wilt u dat?", vraagt de agent. De man met het petje op schudt van nee. 

Volledig scherm
Apparaatje om drugs op te sporen. © Lex De Meester

Put vraagt en noteert: sinds wanneer gebruikt hij softdrugs? Hoe vaak? Zeker vijf keer per week rookt hij een joint, meestal 's avonds, geeft de man aan. En de volgende ochtend om een uur of half acht stapt hij in de auto naar zijn werk. Dan heeft de man een probleem, legt de agent hem uit, want de THC is op dat tijdstip nog niet uit zijn bloed verdwenen en kan zijn verkeersdeelname nog beïnvloeden. ,,Bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid zullen ze wel even met u willen praten over uw gebruik."

Enkele tientallen bestuurders werden door motoragenten van de weg gehaald om op het parkeerterrein aan de Vlissingse Willem Ruysstraat te worden gecontroleerd. Na de blaastest voor alcoholgebruik, waarbij geen overtredingen geconstateerd werden, volgde in een drie gevallen ook een speekseltest. 

In één geval leidde dat tot intrekking van het rijbewijs. In de auto van de 27-jarige man lag een gripzakje, een aanwijzing voor gebruik van cannabis. Een andere bestuurder, een bekende van de politie, weigerde mee te werken. Een 'psychomotorische test' (oordeel op basis van observaties zoals pupilgrootte, motoriek en alertheid) leverde niet genoeg aanknopingspunten op om de man desondanks als verdachte bestuurder van de weg te halen. Hij mocht weer achter het stuur, zij het met een boete van 230 euro voor de weigering speekseltest op zak.

De afgelopen maanden trainden instructeurs Martin Vogel en Emile Put agenten in het Oosterscheldebekken, Zeeuws-Vlaanderen en op Walcheren in het gebruik van de speekseltest. Ook zijn ze nu goed ingevoerd in de toepassing van de nieuwe wetgeving over middelengebruik bij geweldpleging en in het verkeer. Bij de controle aan de Willem Ruysstraat gebruiken agenten voor het eerst in de praktijk de speekseltest, die op twaalf verschillende stoffen reageert. 

Het gaat om een 'voorselectiemiddel', net zoals de blaastest bij alcohol een eerste indicatie is dat er (teveel) drank gebruikt is. Na een blaastest moet een ademanalysetest zekerheid geven over het drankgebruik. Bestuurders die bij de speekseltest positief reageren moeten daarna een bloedtest doen om met zekerheid vast te stellen dat er inderdaad drugs gebruikt zijn. Alleen zo'n bloedtest kan als wettig en overtuigend bewijs gelden voor de rechter. 

Volledig scherm
Politie controleert op alcohol en drugs. © Lex De Meester
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Dit vinden Zeeuwen het gevaarlijkste fietspad: ‘Het is smal, druk en pikdonker’
    PREMIUM
    poll / video

    Dit vinden Zeeuwen het gevaarlijk­ste fietspad: ‘Het is smal, druk en pikdonker’

    VLISSINGEN - Zeeland telt in vergelijking met andere provincies veel onverlichte fietspaden waar brommers en fietsers met knikkende knieën overheen rijden. Het Jaagpad tussen Vlissingen en Middelburg boezemt de meeste angst in. Duizenden forenzen en scholieren razen dagelijks over het smalle pad langs het Kanaal door Walcheren. Het levert vaak gevaarlijke situaties op, vooral tijdens de donkere dagen.