Volledig scherm
Als het even kan gaan Leonie Gelderland (links) en Romy Bonte met de auto de provincie uit om écht leuke dingen te doen. © Camile Schelstraete

Plezier? Daarvoor blijven we niet in Zeeland!

PollHULST - Vette festivals, leuke winkels en gezellige uitgaansgelegenheden, die vind je in Zeeland maar weinig. Daarom stapt de jeugd als het even kan in de auto. Op naar grotere steden waar écht wat te beleven valt. 

Dat geldt ook voor Leonie Gelderland (19) uit Kloosterzande en Romy Bonte (19) uit Clinge. Sinds een jaar mogen ze alleen achter het stuur en dat is een hele verademing voor ze, want sindsdien kunnen ze overal naartoe wanneer ze dat willen. ,,Dat deden we anders ook wel met het openbaar vervoer. Maar dan waren we echt úren onderweg. Moesten we eerst met de bus naar Goes of Breda om daar op de trein te kunnen stappen”, vertelt Romy.

Festivals

Problemen met vervoer zijn nu verleden tijd: Romy heeft een eigen auto en Leonie kan vaak een beroep doen op de bolide van haar moeder. Waar de meiden dan zoal naartoe rijden? ,,Festivals!”, antwoorden ze in koor. ,,Twee weken geleden gingen we bijvoorbeeld nog naar een urban festival in Eindhoven”, vertelt Leonie. ,,Maar meestal gaan we naar festivals waar veel hardstyle of R’nB wordtgedraaid”, vult Romy aan.

poll

In Zeeland is genoeg te beleven

  • Eens (53%)
  • Oneens (47%)
1286 stemmen

Met een voorliefde voor die muziek komen ze in hun eigen regio bedrogen uit. Intents, X-Qlusive, Sensation White en Vunzige Deuntjes, zijn de festivals waar ze bij willen zijn en daar reizen ze stad en land voor af. ,,Soms zijn we wel even onderweg, of moet iemand nuchter blijven om nog terug te rijden, maar dat hebben we ervoor over”, zegt Romy. Leonie knikt instemmend: ,,De sfeer op een festival is zó leuk. Zo’n groot podium, allemaal mensen in de feeststemming en goede muziek. Daar doen we het voor.”

Winkelen

Niet alleen om te feesten, stappen de meiden regelmatig in de auto. Ook om te winkelen. ,,Je hebt hier, behalve de Vero Moda in Terneuzen, niet veel leuke winkels in de buurt”, zegt Leonie. Dus wanneer ze haar kledingkast moet bijvullen voor het nieuwe seizoen, gaat ze vaak met haar moeder naar steden als Antwerpen of Breda. ,,Dan maken we er een gezellig dagje uit van”, vertelt ze. ,,Ik winkel graag bij de Zara en Mango, omdat ze daar niet te standaard kleding hebben en het toch redelijk betaalbaar is.” En van deze ketens bestaan er geen vestigingen in Zeeland.

Studeren

Beide meiden zijn thuis blijven wonen tijdens hun vervolgopleiding aan het Scalda. Leonie heeft haar papiertje voor onderwijsassistentie inmiddels in the pocket en Romy moet nog een jaar op en neer naar Goes om haar mbo-diploma verpleegkunde te halen. Ze willen allebei nog verder studeren, buiten Zeeland en dan natuurlijk ook op kamers. 

Voor Leonie is het na de zomer al zo ver; dan verhuist ze naar Breda om een opleiding aan de PABO te volgen en daar heeft ze enorm veel zin in. ,,Het lijkt me zo fijn om in een stad te wonen. Alles is dan opeens dichtbij. Een supermarkt om de hoek, en in een paar minuten fietsen sta je op school of in het centrum van de stad. Dan kun je veel makkelijker eens weg.”

Ook Romy heeft leuke vooruitzichten. Ze gaat vijf maanden stage lopen in een ziekenhuis in Zuid-Spanje. 

Toekomst

Of de twee na hun studie en stage weer terug komen, weten ze nog niet zeker. ,,Het werk ligt in de zorgsector niet voor het oprapen. Dus als ik een baan aangeboden krijg buiten Zeeland, is de kans groot dat ik ergens anders ga wonen”, zegt Romy. Ook bij Leonie zou werk invloed kunnen hebben op haar keuze. ,,Maar ik zou het niet erg vinden om terug naar Hulst te komen. Hier zijn we opgegroeid, hier hebben we onze vrienden en familie… en stappen zal later toch minder belangrijk worden. Maar áls ik terugkom, zou ik wel echt in de stad zelf willen wonen. Daar is net iets meer te beleven dan in een dorp als Kloosterzande.”

Het hele artikel is te lezen in de PZC van vrijdag 14 juli.