Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Pleegzorg luidt noodklok: 280 nieuwe gezinnen nodig in Zeeland

VLISSINGEN -  In Zeeland zijn 280 nieuwe gezinnen nodig om kinderen op te vangen die (tijdelijk) niet bij hun eigen ouders kunnen wonen. Met de 447 die er nu in Zeeland zijn, is het steeds moeilijker de ideale match te vinden tussen pleeggezin en kind.

Daarvoor moeten er idealiter altijd méér gezinnen zijn dan pleegkinderen die een plekje zoeken. Het aantal nieuwe pleegouders neemt al jaren af. Landelijk waren er eind 2018 al bijna duizend te weinig (2566). Jaarlijks moeten er 3500 bij komen om een goede koppeling te kunnen maken. De beste match is nu niet altijd mogelijk.

 Pleegzorg Nederland begint daarom deze week, de Week van de Pleegzorg, de campagne Open je Wereld om pleegouders te werven. In de zaterdagbijlage beschrijven twee Zeeuwse gastgezinnen hoe het is om pleegouder te zijn. ,,Je krijgt er zoveel voor terug”: het cliché blijkt waar te zijn. Maar valkuilen zijn er ook: ,,Vergeet niet dat je de biologische ouders van het kind er ook altijd bij krijgt. Daarvoor geldt, net als voor je schoonfamilie: die heb je niet voor het uitkiezen!”