Volledig scherm
© Thinkstock

Plasterk: Zeeuwland kan huurders wel laten profiteren van korting

DEN HAAG - Woningcorporatie Zeeuwland in Zierikzee kan haar huurders op een andere manier laten profiteren van de kostenbesparingen na de fusie met Woonburg.

Demissionair-minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) antwoordt dat op vragen van het CDA. Zeeuwland wilde haar huurders eenmalig 170 euro geven, want door de fusie met Woonburg bespaart ze 1 miljoen euro. Maar de Autoriteit Woningcorporaties trok onlangs een streep door dat eenmalige cadeau. Het is in strijd met de nieuwe Woningwet, vindt de waakhond. Dat vindt Plasterk ook. Die Wet is juist veranderd om corporaties te dwingen alleen dat te doen waarvoor ze op aarde zijn. De veranderingen zijn gebaseerd op aanbevelingen van de parlementaire enquête.

Maar Zeeuwland heeft andere mogelijkheden om haar huurders te laten profiteren van de kostenbesparing, aldus Plasterk. Zo kan ze huren blijvend verlagen of toekomstige huurverhogingen beperken. Ook kan Zeeuwland woningen energiezuiniger maken zonder dat huren worden verhoogd. 

Plasterk vindt wel dat de waakhond Zeeuwland eerder had moeten waarschuwen. Want het geven van het cadeau stond al in het fusievoorstel dat de Autoriteit Woningcorporaties heeft goedgekeurd.

Lees ook: 

Zeeuwland verdeelt miljoen onder huurders
Streep door 170 euro huurderskorting Zeeuwland
Verbod op huurkorting voorbeeld van doorgeslagen regelgeving