Piloot Robin van der Leeden uit Kortgene op weg naar een nieuwe vlucht.
Volledig scherm
PREMIUM
Piloot Robin van der Leeden uit Kortgene op weg naar een nieuwe vlucht. © Johan Van Der Heijden

Piloot Robin van der Leeden: ‘Als we in Budapest landen gaan we onder politiebegeleiding naar ons hotel’

Vitale beroepenVan leerkrachten en zorgmedewerkers tot netwerkbeheerders, vakkenvullers en vuilnismannen, ze hebben in deze coronacrisis ineens allemaal een ‘vitaal beroep’: een baan die de samenleving draaiende houdt in barre tijden. Wie zijn deze onmisbare mensen? De PZC belicht hen de komende tijd. Vandaag: vrachtpiloot Robin van der Leeden uit Kortgene. 

Het is zeker wel enorm rustig nu alle passagiertoestellen aan de grond staan?

,,In het luchtruim wel. Je kunt op alle vliegvelden zo opstijgen. Nergens hoef je te wachten. En ook in de lucht kom je nauwelijks vliegtuigen tegen. Laatst vlogen we van Leipzig naar Stuttgart, zonder maar één bocht te maken. Dat komt normaal niet voor. Toch hebben wij het als vrachtvervoerder niet rustiger. Sterker nog, nu de passagiertoestellen van maatschappijen als Airfrance en Lufthansa massaal aan de grond staan, neemt bij ons de druk juist toe. Normaal nemen die lijndiensten ook vracht mee. Nu doen wij dat.”

  1. Karel Steur op missie in Renesse: ‘Leg een coronaveilige doorgang aan tussen het transferium en het dorpscentrum’
    PREMIUM

    Karel Steur op missie in Renesse: ‘Leg een coronavei­li­ge doorgang aan tussen het transferi­um en het dorpscen­trum’

    RENESSE - Karel Steur balt zijn vuist, strekt z’n arm recht vooruit en maakt een begroetende ‘boks’. ,,Hier gaat het om”, zegt de markante Renessenaar. ‘Samen tegen corona’, staat te lezen op de button links op zijn sweater. ,,Als ik in Rotterdam een groepje gasten zie dat zich niet aan de regels houdt, stap ik er gewoon op af. En dan zeg ik ze: Há jongens, je kent ze toch wel? De vijf vuistregels? Maar elkaar niet aanraken hè! Nét er voor.”