Volledig scherm
Peter Buwalda © Linda Stulic

Peter Buwalda komt naar Sluis

Stel: je bent een morsige student en ziet bij je buurmeisje een fles absint staan. Alcoholpercentage zeker boven de veertig procent. Mooi etiket, de drank oogt onrustbarend groen. 

Als ze het weekeinde weg is, kun je je niet inhouden. Het verzegeld dopje kraakt, je klokt de helft van het flesje in één keer weg. Net niet knock-out. Dan de schrik. Wat zegt je buurvrouwtje als ze morgen de voor haar ontgroening verkregen absintfles half leeg vindt? Paniek, zeker als geen enkele slijter het merk drank op voorraad heeft.

Hoe je dan de absint weer ongeschonden op het dressoir kunt zetten, dat valt te lezen in ‘Otmars zonen’, de vorig jaar verschenen roman van Peter Buwalda (1971). Het is zijn tweede grote roman. Met 'Bonita Avenue’ schudde hij in 2010 voor de eerste keer lezend Nederland wakker. In ‘Otmars zonen’ - het eerste deel van een trilogie - maken we kennis met de jonge, niet zo ambitieuze Shell-employé Ludwig Smit. Op het Siberische eiland Sakhalin denkt hij zijn meteen na de conceptie verdwenen biologische vader te ontmoeten. 

Peter Buwalda gaat woensdag 19 februari in Sluis in gesprek met PZC-journalist Jan van Damme. Over zijn nieuwste boek en zijn schrijverschap. De bijeenkomst begint om 20.00 uur in het Belfort.

 1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 2. Dodelijk coronavirus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’
  PREMIUM

  Dodelijk coronavi­rus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’

  OOST-SOUBURG - De boodschappen hoeven niet meer aan de voordeur te worden gehangen, de mondkapjes mogen af. De verplichte quarantaine van de familie Blok uit Oost-Souburg zit er op, het avontuur nog lang niet. Van opluchting is nog geen sprake. ,,Hoe reageren mensen als ik moet kuchen in de supermarkt? Raken ze dan in paniek?”, is een van de vragen waar Henry Blok nog mee worstelt. ,,Ik hoop niet dat mensen keihard wegrennen als ze me zien.”
 3. Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslankte optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelftal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’
  video

  Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslank­te optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelf­tal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’

  ‘s-Heerenhoek - Terwijl Sas van Gent de optocht verplaatst, durft ‘s-Heerenhoek het wél aan. Paerehat gaat het feestje niet afblazen. Van uur tot uur houden ze het weerbericht in de gaten. Als blijkt dat de wind niet gaat liggen, besluit carnavalsvereniging De Koenkelpot op het laatste moment alsnog alle grote wagens te schrappen. ,,Het voelt alsof je naar een jeugdelftal kijkt, terwijl je kaarten had voor Ajax”, zegt toeschouwer Rinus.