Volledig scherm
De haven van Vlissingen. © Johan Van Der Heijden

Personeel en klanten klagen over Zeeland Seaports

EXCLUSIEFTERNEUZEN - Personeel van Zeeland Seaports klaagt over de verstikkende bedrijfscultuur. En een aantal klanten, bedrijven in de Zeeuwse havens, is ontevreden over het Zeeuwse havenbedrijf.

Het stormt bij Zeeland Seaports (ZSP), zeggen bronnen waarmee de PZC heeft gesproken. Recent lekte er bedrijfsgevoelige informatie van een klant (Dutch Offshore Contractors in Vlissingen) uit. De directie laat een extern bureau uitzoeken waar het lek zit. Vooruitlopend op de uitkomst is een verdachte manager op non-actief gesteld. De sfeer op de werkvloer is sindsdien gespannen. Het vertrouwen is weg, het personeel loopt op eieren, want wie is de volgende? 

Er heerst al langer een angstcultuur bij Zeeland Seaports. De sfeer was al niet best, maar is nu echt verziekt, zeggen diverse medewerkers. Ze verwijten de directie een gebrek aan diplomatie en empathie. Niemand durft daar openlijk met de media over te praten. Medewerkers zijn bang hun baan te verliezen: ,,We denken dat onze telefoons en e-mailverkeer worden gemonitord. Zeker weten doen we het niet, maar we zijn voorzichtig. Alles kan tegen je worden gebruikt. Het lijken Turkse toestanden.’’ 

Thermphos

De druk bij ZSP is groot door moeilijke dossiers als de sanering van de fosforfabriek Thermphos, de meningsverschillen daarover met de provincie (de grootste aandeelhouder van ZSP) en de voorgenomen complexe fusie met Havenbedrijf Gent. De uitgelekte  e-mail van Dutch Offshore Contractors (DOC) heeft in- en deels extern de verhoudingen op scherp gezet. 

Een andere klacht is dat een bedrijf medewerking vraagt om een potentiële klant te faciliteren en dat het havenbedrijf vervolgens die klant zelfstandig probeert binnen te halen. Bedrijven noemen ZSP 'weinig klantvriendelijk', eerder 'een gesloten bastion dat verdeel- en heerstactieken gebruikt en maar beperkt informatie deelt'. Dat laatste betreft onder meer de voorgenomen fusie met het Havenbedrijf Gent, die een aantal bedrijven in de Vlissingse haven zorg baart. Ze vrezen dat Gent als grootste aandeelhouder in het fusiehavenbedrijf straks de lakens uitdeelt.

De directie van Zeeland Seaports wil inhoudelijk niet reageren op dit verhaal. 

Voor dit verhaal is gebruikgemaakt van verschillende bronnen in en buiten Zeeland Seaports. Lees zaterdag het achtergrondverhaal over Zeeland Seaports in de PZC, op papier of in de digitale krant