Volledig scherm
Paul Bouwens in het gemeentehuis van Kapelle bij de wand met zijn foto. © Marcelle Davidse

Paul Bouwens uit Biezelinge is het gezicht achter de NOS-weerfoto's

KAPELLE - De foto's van Paul Bouwens uit Biezelinge verschijnen met enige regelmaat in beeld tijdens het NOS-weerpraatje. Voor veel televisiekijkers is het dan ook een bekende naam. Maar zeker geen bekend gezicht.

,,Ik denk dat ik bij elkaar al enkele honderden keren bij de NOS in beeld ben geweest", zegt Paul Bouwens. En uiteraard heeft de Biezelinger het hierbij dan niet over zichzelf, maar over zijn weerfoto's. ,,Die maak ik elke ochtend en middag als ik van Kapelle naar mijn werk in Borsele rij. Dan kom je altijd wel wat tegen."

Het fotograferen zit er bij de 63-jarige stralingscontroleur al van kinds af aan in. ,,Van mijn ouders heb ik ooit eens een fototoestelletje gekregen. Vanaf toen ben ik altijd blijven fotograferen. En in de loop der jaren heb ik wat cursussen gevolgd."

In 2006 stuurt Bouwens zijn eerste foto's op naar Omroep Zeeland. ,,Die begonnen met één foto en dat was elke dag van dezelfde man. Daar stond destijds nooit een naam bij. Ik dacht: Dat zou ik ook wel eens kunnen doen. Toen ben ik onderweg gaan fotograferen."

Marjon de Hondt

Volledig scherm
Weerman Marco Verhoef gebruikt in zijn weerpraatje vaak foto's van Paul Bouwens uit Biezelinge. © Willem Adriaansens

Pas later ging Bouwens over de provinciegrenzen heen denken en stuurde hij ook foto's naar de NOS. ,,Dat was rond 2009. Maar het viel niet mee om daar tussen te komen. Via Marjon de Hondt, die was destijds weervrouw, ben ik daar een beetje ingerold. Zij vroeg om weerfoto's omdat het aanbod niet zo groot was."
De andere weermannen en -vrouwen van de NOS pakten de foto's van Bouwens ook op en zo groeide het contact met vooral NOS-weerman Marco Verhoef. Die contacten zijn inmiddels zo warm dat er op 15 december zelfs een avond van Kapelle Cultureel gepland staat over de weersverwachting en weerfoto's met, jawel, diezelfde Verhoef én fotograaf Bouwens. 

,,Ik ben ook wel eens een dagje bij Marco in de studio geweest, samen met mijn vrouw Ineke. Dat was superleuk. Daar hebben we de hele voorbereiding op de redactie meegemaakt en mocht ik ook mee de regiekamer in. Echt de hele tijd met hem mee, behalve tijdens zijn weerpraatje natuurlijk."

Goede doelen

Bouwens vindt dat hij zichzelf zo zachtjes aan wel een weerfotograaf mag noemen. ,,Maar ik fotografeer ook andere dingen, hoor. Het wandelnetwerk heeft diverse boekjes uitgegeven zoals over de fruitroute. Daar heb ik de foto's voor gemaakt. En ook voor goede doelen lever ik foto's: voor de sportvereniging, liefdadigheidswerk en de kerk, bijvoorbeeld."

En sinds woensdag kan ook het personeel van het Kapelse gemeentehuis niet meer om zijn werk heen. De kantine is vergroot en op een wand van 6,5 bij 2,5 meter prijkt nu een foto van Wemeldinge. Inclusief de twee molens en een stuk van de haven. ,,Daar word ik toch wel even heel blij van", reageert Bouwens als hij de half beplakte wand ziet. ,,Ze hebben me gevraagd een foto te leveren met het dna van Kapelle. En dat is Wemeldinge geworden. Maar dan is het wel heel fijn om te zien dat het er zo goed uitziet."