Volledig scherm
De Oostkerk. © Theo Giele

'Patstelling rondom Oostkerk Middelburg doorbreken'

Middelburg - De patstelling rondom de Oostkerk moet doorbroken worden en het ruim 450 jaar oude monumentale gebouw mag niet verpauperen, vindt de Middelburgse gemeenteraad unaniem. Daarom dienen alle fracties dinsdag een motie in waarin ze het college oproepen in gesprek te gaan met Gedeputeerde Staten, Vereniging Hendrick de Keyser en de Protestantse Gemeente Middelburg (PGM). Het idee voor de motie is van CDA-raadslid Jan Zwemer.

Hij benaderde afgelopen week alle fractievoorzitters met het verzoek samen in actie te komen. Want hij vindt dat het bijzondere monument hoe dan ook behouden moet blijven voor de hele gemeenschap. De PGM verlaat per 1 januari die kerk en stopt dan met het dagelijks onderhoud. Zwemer: ,,Vanaf dat moment treedt het verval in."

Deze zomer besloot Gedeputeerde Staten om geen geld beschikbaar te stellen voor het reddingsplan van de Oostkerk. Het was de bedoeling dat provincie, gemeente, PGM en de Vereniging Hendrick de Keyser samen een fonds zouden vormen dat gebruikt kan worden om het onderhoud aan het gebouw te betalen. De Vereniging zou de kerk gratis in bruikleen krijgen en er een ontmoetingsplek voor alle Middelburger van maken. De PGM en de Vereniging zouden elk geld in dat fonds stoppen. De PGM een half miljoen en de Vereniging het dubbele. Maar dan moest de provincie ook met een half miljoen over de brug komen. Gedeputeerde Staten besloten echter om dat niet te doen. Want dat zou niet passen in het cultuurbeleid, kregen de partijen te horen