Volledig scherm
De kerncentrale in Borssele. Foto:GPD

Overleg tussen Rijk en Zeeland over kerncentrale Borssele is vastgelopen

MIDDELBURG - De onderhandelingen tussen het Rijk en Zeeland over de kerncentrale zijn vastgelopen. De aandeelhouders van energiebedrijf Delta (provincie en gemeenten) hebben het reddingsvoorstel dat het Rijk begin oktober deed verworpen, omdat ze daarvoor eerst zelf hun spaarpot moeten omkeren.

"De situatie rondom Delta blijft kritiek", schrijft gedeputeerde Carla Schönknecht donderdagavond aan minister Henk Kamp (Economische Zaken). "Tot onze spijt hebben wij geconstateerd dat er na 5 oktober geen bestuurlijk overleg meer heeft plaatsgevonden over de situatie rond Delta. Ons bereiken signalen dat u hiertoe ook niet meer bereid zou zijn. Daarmee zou de weg om tot een aanvaardbare en haalbare oplossing voor Delta en de kerncentrale te komen, worden afgesneden."

Door de lage energieprijzen draait de kerncentrale met verlies. Delta is verplicht de tekorten bij te passen, maar het energiebedrijf heeft het zelf zwaar. Bovendien moet het medio volgend jaar zijn netwerkbedrijven afsplitsen.

Maximale bijdrage
Nadat het kabinet maandenlang weigerde Delta en de kerncentrale te hulp te schieten, stelden de ministers Kamp en Jeroen Dijsselbloem (Financiën) de aandeelhouders op 5 oktober voor dat die een nieuw Zeeuws nutsbedrijf zouden vormen door netwerkbedrijf Enduris en vijftig procent van de aandelen van waterbedrijf Evides te kopen. Op die manier blijven 200 banen voor Zeeland behouden en met de opbrengst zou Delta de kerncentrale door de magere jaren kunnen helpen.

Het Rijk wilde wel helpen met de oprichting van zo'n nutsbedrijf maar eiste eerst een 'maximale bijdrage' van de aandeelhouders. Oftewel: de armlastige Zeeuwse gemeenten en provincie moesten hun eerst hun spaarpot omkeren.

'Serieus nemen'
Het voorstel gaat de financiële draagkracht van Zeeland te boven, schrijft het provinciebestuur aan Kamp. Zeeland voelt zich bovendien gesterkt door een tussenvonnis van het gerechtshof in Amsterdam, dat onlangs vaststelde dat de kerncentrale een onevenredig zware last is voor Delta en dat financiële steun vanuit het Rijk daarom redelijk zou zijn.

In mei hebben Delta en zijn aandeelhouders aan Kamp voorgesteld de kerncentrale onder te brengen in een aparte stichting. Aandeelhouders en Rijk zouden dan samen garant moeten staan voor een lening van honderden miljoenen euro's. Schönknecht wil graag in gesprek blijven met het Rijk met dat idee als vertrekpunt. "De aandeelhouders betwijfelen of u onze oplossing voldoende serieus heeft genomen", schrijft ze aan Kamp.