Volledig scherm
© ZB

Oudste krant van Zeeland duikt op

VLISSINGEN - De tot op heden oudst bekende Zeeuwse krant is onlangs opgedoken: de Zeelantsche en Haechsche Post-Tijdinghe van 27 augustus 1666. De krant is daarmee bijna honderd jaar ouder dan de oudste Middelburgsche Courant (1758), meldt ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. 

Zierikzeeënaar Erik van der Doe, werkzaam voor de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, vond de krant uit 1666 in The National Archives in Kew (Londen). De Zeelantsche en Haechsche Post-Tijdinghe bevat geen datum, maar de uitgave is door de beschreven gebeurtenissen te herleiden naar vrijdag 27 augustus 1666. 

Op 27 augustus 1666 is de Nederlandse Republiek volop verwikkeld in de Tweede Engelse Oorlog. In de krant wordt onder meer de nasleep van de Tweedaagse Zeeslag (4-5 augustus) en de Engelse vernietiging van West-Terschelling en de voor anker liggende vloot bij Vlieland besproken. 

Aan Krantenbank Zeeland is ook de oudst bekende Goessche Courant toegevoegd. Beide kranten zijn te vinden op de www.krantenbankzeeland.nl. De Zeelantsche en Haechsche Post-Tijdinghe is, met het oog op conservering vanwege de slechte staat, overgeplakt met doorzichtig Japans papier en slecht leesbaar. Van de tekst is daarom aanvullend een integrale transcriptie gemaakt.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement