Volledig scherm
© ZB

Oudste krant van Zeeland duikt op

VLISSINGEN - De tot op heden oudst bekende Zeeuwse krant is onlangs opgedoken: de Zeelantsche en Haechsche Post-Tijdinghe van 27 augustus 1666. De krant is daarmee bijna honderd jaar ouder dan de oudste Middelburgsche Courant (1758), meldt ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. 

Zierikzeeënaar Erik van der Doe, werkzaam voor de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, vond de krant uit 1666 in The National Archives in Kew (Londen). De Zeelantsche en Haechsche Post-Tijdinghe bevat geen datum, maar de uitgave is door de beschreven gebeurtenissen te herleiden naar vrijdag 27 augustus 1666. 

Op 27 augustus 1666 is de Nederlandse Republiek volop verwikkeld in de Tweede Engelse Oorlog. In de krant wordt onder meer de nasleep van de Tweedaagse Zeeslag (4-5 augustus) en de Engelse vernietiging van West-Terschelling en de voor anker liggende vloot bij Vlieland besproken. 

Aan Krantenbank Zeeland is ook de oudst bekende Goessche Courant toegevoegd. Beide kranten zijn te vinden op de www.krantenbankzeeland.nl. De Zeelantsche en Haechsche Post-Tijdinghe is, met het oog op conservering vanwege de slechte staat, overgeplakt met doorzichtig Japans papier en slecht leesbaar. Van de tekst is daarom aanvullend een integrale transcriptie gemaakt.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Van die bijzondere stemmen, die je helemaal tot rust brengen
    Column Ondine van der Vleuten

    Van die bijzondere stemmen, die je helemaal tot rust brengen

    Opeens had iedereen er de mond (of moet ik zeggen: de oren?) vol van: ASMR. Vloggers wierpen zich met verve op de autonomous sensory meridian response en maakten hilarische filmpjes waarin ze bij de microfoon in de weer gingen met haarborstels, lange nagels en kauwgom. Dat alles om de gewenste effecten te bewerkstelligen bij de luisteraar: een euforisch gevoel dat vaak begint met een prikkelende sensatie op de hoofdhuid, uitmondend in een gevoel van diepe ontspanning.