Volledig scherm

Oud-topman Wisse Dekker van Philips overleden in Zoutelande

ZOUTELANDE - Oud-topman Wisse Dekker van Philips is overleden. De 88-jarige man was zaterdagochtend betrokken bij een eenzijdig ongeval in de Nieuwstraat in Zoutelande.

Uit politieonderzoek is gebleken dat Wisse Dekker door een natuurlijke oorzaak is overleden. Daardoor ontstond de aanrijding.

Hij raakte rond 10.20 uur met zijn auto van de weg en reed tegen een verkeersbord, een hek en een schuurtje van een woning. Al vrij snel bleek dat hij was overleden. Om 12.30 uur werd de weg weer volledig vrijgegeven.

Dekker verbleef regelmatig op Walcheren.

Dekker, die op 26 april 1924 werd geboren in Eindhoven, was tussen 1982 en 1986 president-directeur van Philips. Hij kwam in 1948 in dienst bij Philips. Na verschillende functies in het Verre Oosten te hebben bekleed, kwam hij terug naar Europa. In 1976 werd hij lid van de raad van bestuur. Van 1 januari 1982 tot 22 april 1986 was Dekker president van Philips en voorzitter van de raad van bestuur. Hij werd daarna opgevolgd door Cor van der Klugt.

Dekker haalde onder meer een enorme opdracht binnen voor een telefoonnet in Saudi-Arabië. Onder zijn leiding leed Philips grote stroppen met de videorecorder. De verwerving van aandelen van de platen- en filmmaatschappij Polygram in 1985 was daarentegen een gouden greep van Dekker.