Oek de Jong.
Volledig scherm
Oek de Jong. © Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier

Opvallend veel Zeeuwen in de race om Libris Literatuurprijs

VLISSINGEN - De schrijvers Wessel te Gussinklo als Oek de Jong zijn doorgedrongen tot de laatste zes kandidaten voor de Libris Literatuurprijs. Daarmee kent de prijs dit jaar een opvallend hoog Zeeuws gehalte.

Te Gussinklo, die woont in Kamperland, is genomineerd met zijn roman De hoogstapelaar. Daarmee won hij al de Bookspot Literatuurprijs en de Zeeuwse Boekenprijs. ,,Een puntgaaf portret af van een onvergetelijke jongen die we ondanks zijn nukken steeds beter gaan begrijpen en misschien zelfs in ons hart sluiten", aldus de jury van de Libris Literatuurprijs.

Oek de Jong staat op de shortlist met zijn Zeeuws gekleurde roman Zwarte schuur. Daarin komen veel vertrouwde elementen uit zijn ‘monumentale oeuvre’ samen, oordeelt de jury. ,,In zinnen die je niet lijkt te lezen, maar te beleven.”

De shortlist werd maandag onthuld. De andere kandidaten zijn Nachtouders van Saskia de Coster, Uit het leven van een hond van Sander Kollaard, Liefde, als dat het is van Marijke Schermer en Vallen is als vliegen van Manon Uphoff. De winnaar wordt op 11 mei bekend.

Wessel te Gussinklo bij de ontvangst van de Zeeuwse Boekenprijs, vorig jaar november.
Volledig scherm
Wessel te Gussinklo bij de ontvangst van de Zeeuwse Boekenprijs, vorig jaar november. © Johan van der Heijden
  1. Woonde ik maar in Zeeland, schreef ze terug
    PREMIUM
    Column Wendy Wagenmakers

    Woonde ik maar in Zeeland, schreef ze terug

    In de week dat de ene buurman bedacht dat dit een goed moment was om zijn huis te gaan verbouwen, de andere buurman besloot zijn racemotor af te stoffen, onze kinderen de omschakeling naar zomertijd aangrepen als excuus om ‘s avonds pas te gaan slapen als de laatste ster aan de hemel was verschenen, de zoon zichzelf bekroonde tot getalenteerd moppentapper, de peuter prompt in een poepscheetfase belandde, staartdelingen mijn hoofd op hol brachten, en ik ook al geen beste thuiskapster bleek, we onze vakantie moesten annuleren zonder garantie er ooit een rooie cent van terug te zien, onze knusse stadstuin op het noorden bleek te liggen, de vaatwasser het loodje legde, de katten letterlijk de gordijnen in vlogen en ikzelf ook geen kind meer kon zien, viel het niet mee lichtpuntjes te vinden in deze hele lockdownellende.