De kerncentrale in Borssele.
Volledig scherm
De kerncentrale in Borssele. © Marcelle Davidse

OPINIE | Zo krijgt de provincie Zeeuwen enthousiast voor een kerncentrale in de achtertuin

opiniePetra Luteijn uit Ellewoutsdijk vindt dat de kerncentrale in Borssele de Zeeuwen wordt opgedrongen, zonder inspraak, om fijn CO2-vrije stroom te leveren aan de rest van het land. Ze wil ook geen bouwoverlast. Toch is het te makkelijk om haar hartenkreet af te doen als het nimby-syndroom, not in my backyard. Marco Visscher houdt een betoog voor een transparante aanpak.

8 reacties

  • J. Velzen

    4 weken geleden
    Mooi doelwit al die trafo's voor een drone met een brandbom. Dat worden flink wat extra kosten aan anti drone maatregelen. Dat kost gegarandeerd een paar honderd miljoen extra en leuke storingen voor de omgeving. Hier is uiteraard niet over nagedacht.
  • HM Schrauwers

    4 weken geleden
    Horizonvervuiling en risico's voor mens en milieu verkoop je niet met het geven van "juiste info". In NL zijn geen investeerders te vinden want is kernenergie rendabel tegen de tijd dat de centrales in gebruik gaan? Dus nu op zoek naar buitenlandse investeerders. "Rusland en China mogen niet investeren" vindt de NL regering. Maar HOE kun je dat tegenhouden met alle ondoorzichtige wereldwijde constructies van investeringsmaatschappijen???? Mooi nieuw machtsmiddel geven we zo aan Rusland/China.
  • R.H. Gellekom

    4 weken geleden
    Er is een Nederlandse versie van NIMBY. Het is NIMAT (Niet in mijn achtertuin). Het zou een Nederlands journalistiek sieren voorde Nederlandse taal ipv mee te doen met die achterlijke verEngelsing van ons taalgebruik.
  • Baijens

    4 weken geleden
    Wat vervelend toch voor de regering dat er zoveel weerstand is tegen kerncentrales. Maar Marco Visscher weet de oplossing: ''Zou het Rijk besluiten om provincies tegen elkaar op te laten bieden, dan zullen ze zorgen voor een groter draagvlak'', schrijft hij. Er komt verder geen enkel bewijs voor die stelling, we moeten gewoon geloven in de magische kracht van ''de juiste informatie'', en dan transformeert een oerdomme beslissing opeens in een overwinning. Wow. Hoe verzin je zoiets?
  • B maas

    4 weken geleden
    Kernenergie, de mens en mensheid moeten zich schamen dat je in 2023 een besluit gaat nemen voor kernenergie. we willen voor energie niet afhankelijk zijn van andere landen. waar haal je uranium vandaan? Waar laat je het afval verwerken, in buitenland. Een bouwtijd van 15 jaar, kosten 1 miljard per jaar per centrale. als je dat red. Het afval van een kerncentrale is idd niet veel, wereldwijd is dat wel een probleem. Hoe gaan ze U behandelen als het fout gaat. Q koorts, toeslagaffaire, Groningen