Volledig scherm
Zeehonden spotten in de Grevelingen. © Ernesta Verburg

Op safari in eigen regio

VideoZONNEMAIRE - Wie dacht dat je de Big Five alleen in Afrika kunt spotten, heeft het mis. Nederland heeft zijn eigen ‘Grote Vijf’ en twee daarvan zijn te zien in de Grevelingen: de zeehond en de ree. Verrekijkers klaar? We gaan op safari in eigen regio!

Vergeet de leeuw en de olifant. In Zeeland kun je de zeehond en de ree spotten en dat is bijna net zo spannend. Want net als in Afrika, is ook hier de natuur onvoorspelbaar: óf je de dieren echt gaat zien, blijft altijd maar de vraag.

Met de verrekijkers en telelenzen in de aanslag speuren natuurliefhebbers aan boord van de Branta, de beheerdersboot van Staatsbosbeheer, het grootste zoutwatermeer van Europa af. Oftewel: het Grevelingenmeer. Algauw hebben ze prijs. ,,Straks zie je een grijze zeehond liggen op de stortstenen aan de rechterkant van de boot", geeft boswachter Alex de Visser aan.

Bananenhouding 

Iedereen verplaatst zich naar het zogenoemde stuurboord en kijkt gefocust door de lens. Kreetjes van geluk volgen, als ze de zeehond in hun vizier hebben. ,,Hij ligt in de bananenhouding; met zijn kop en staart omhoog", vertelt De Visser ondertussen. ,,Het zijn de enige delen van zijn lichaam die niet goed geïsoleerd zijn door een dikke speklaag. Door ze in de lucht te houden drogen ze snelle rop en voorkomt hij dat-ie onderkoeld raakt."

Tekst gaat verder onder de video

Een stukje verderop ligt een groep van zo'n twintig 'gewone zeehonden' te zonnebaden. Een vrouw merkt op dat de stenen er niet erg comfortabel uitzien. Maar de boswachters stellen haar gerust: daar heeft een zeehond door zijn dikke huid weinig last van. Bovendien zitten hier volgens boswachter Piet van Loon de meest luie zeehonden: ,,In het Grevelingenmeer zijn er geen getijden, dus kunnen ze zolang blijven luieren als ze willen."

Heckrunderen en fjorden

Na een goed uur varen, meert de boot aan voor een uitgebreide lunch met onder meer tomatensoep, krentenbollen en worstenbroodjes. Het gezelschap kan met een goedgevulde maag beginnen aan deel twee van de safari; over de Slikken van Flakkee. ,,Als we geluk hebben gaan we hier niet alleen reeën zien, maar ook heckrunderen en fjordenpaarden", zegt boswachter De Visser nog voor vertrek. 

En dat geluk hebben ze. Al blijkt de ree lastig te spotten tussen het hoge gras. De enkeling die zich laat zien, rent meteen weg. ,,Ze zijn erg schuw", legt De Visser uit. ,,Maar ik heb liever drie reeën die wegrennen, dan veertig bij elkaar. Dat houdt het spannend."

De toeristen hadden de schuwe hertensoort toch liever wat rustiger bekeken. Maar de 'bonusdieren' maken veel goed. Een kudde heckrunderen, een groep fjordenpaarden en nog wat bijzondere vogels zoals de veldleeuwerik en de kiekendief komen allemaal voorbij... En ach, in Afrika laat de luipaard zich ook niet altijd gemakkelijk vinden.

De edelhert, de bever, het wilde zijn, de zeehond en de ree. Dat zijn de Grote Vijf van Nederland volgens Staatsbosbeheer. De overheidsorganisatie houdt door het hele land excursies om deze dieren te spotten in het wild. Bevers zijn te vinden in de Biesbosch, edelherten op de Veluwe bij Ughelen en wilde zwijnen op de Veluwe bij Nunspeet. De excursie op de Grevelingen en de Slikken van Flakkee is uniek in dit rijtje, omdat er twee van de vijf dieren in één excursie te zien zijn. Misschien in de toekomst zelfs wel drie, zegt boswachter De Visser. ,,Afgelopen winter hebben we hier namelijk bevers gezien. Maar het is nog de vraag hoe die zich gaan ontwikkelen." Meer informatie over de excursies is te vinden op www.staatsbosbeheer.nl/grote-vijf