Volledig scherm
De organisatoren van Serious Request Oostkapelle: boven Susanne Coppoolse, midden van links naar rechts Jeroen Burgs (tevens DJ), Marga Jobse en Jacco de Lignie, onder Hans Burgs (tevens DJ). foto Stanowicki Fotografie

Oostkapelle in ban van Serious Request

December is meer dan alleen Sinterklaas en Kerst. Sinds enkele jaren valt Serious Request in deze maand ook niet meer weg te denken.

Drie dj's, dit jaar Giel Beelen, Gerard Ekdom en Michiel Veenstra, laten zich zes dagen opsluiten in een Glazen Huis om geld in te zamelen voor een goed doel. Daarbij komt dat ze die dagen niet mogen eten en 24 uur per dag radio en televisie moeten maken. Ook dit jaar voert heel Nederland weer actie om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het Glazen Huis, dat dit jaar in Enschede staat.

Zo ook in Oostkapelle waar een replica van het Glazen Huis in Enschede is opgebouwd. Bijna alle bedrijven in het dorp werken mee aan de acties om de babysterfte terug te dringen. Want dat is het goede doel voor dit jaar: 'Let's hear it for the babies'. Het Glazen Huis bevindt zich in het hart van Oostkapelle in de serre van eetcafé De Babbelaar. In de week voor Kerstmis mogen drie inwoners van het actievoerende dorp, Jeroen Burgs, Hans Burgs en Reinier Wondergem, zich dj's van het Glazen Huis in Oostkapelle noemen. Zij verzorgen zeven dagen lang een radioprogramma, waarbij het publiek de kans krijgt om tegen betaling plaatjes aan te vragen.

Het hele dorp is in de ban van de actie, en ook buiten Oostkapelle zijn er acties opgezet. "Er lopen al meer dan tachtig acties van zowel mensen in het dorp als van buiten Oostkapelle", vertelt mede-organisator Susanne Coppoolse.

Het programma voor volgende week is onlangs bekendgemaakt. Er staan liveoptredens gepland, er is een Winterfair, een kindermiddag, een biljartclinic en een concert van het Madrigaalkoor van de Zeeuwse Muziekschool.

De echte hoogtepunten van de week zijn een akoestisch optreden van Danny Vera en de mogelijkheid om te abseilen van de kerktoren.

Ondertussen is Oostkapelle al helemaal klaar voor de actieweek. "De serre is deze week voorzien van slaapplekken voor de dj's en een geluidsinstallatie voor de muziek." De dj's bereiden zich ook al een maand voor op een week lang zonder eten. "De mannen staan onder toezicht van een medisch team. Ze volgen al een maand een speciaal dieet waarbij hun wordt afgeraden alcohol te drinken en te roken", aldus Coppoolse.

De mannen sluiten zich dinsdag 18 december op. Susanne Coppoolse durft het haast niet te zeggen maar toch: "Stiekem hopen we op een opbrengst die richting de 10.000 euro loopt, maar we zijn sowieso blij met elk bedrag."

Op de website www.oostkapellesr.nl is het hele programma terug te vinden.