Volledig scherm
OOS-drecteur Léon Overdulve overhandigt de cheque van de PioniersPrijs aan Arjan van Westen.

OOS International doneert Zeeuwse PioniersPrijs aan Braziliaanse Koorts

VLISSINGEN - Overdulve Offshore Services (OOS) International) heeft vanmorgen de opbrengst van de Zeeuwse PioniersPrijs aan ons project Braziliaanse Koorts gedoneerd. Op het OOS hoofdkantoor in Serooskerke op Walcheren kregen we van directeur Léon Overdulve een cheque van 5000 euro. Hij liet ook nog weten ‘vereerd te zijn de film te mogen sponsoren.’

De woorden van Léon en de gift van OOS, daar zijn we enorm dankbaar voor en blij mee. Monique Schoutsen en ik ervaren het als een stimulans om de documentaire nog voor het eind van dit jaar af te ronden. De cheque maakt definitief een einde aan enige financiële zorgen omtrent de release van de documentaire in Nederland.

OOS is in 2008 opgericht. Erg bekend was het bedrijf in Zeeland niet. Tot vorig jaar toen de onderneming uit Serooskerke een miljardencontract met de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobas sloot voor de renovatie van platforms. Het Walcherse on- en offshore bedrijf zag daardoor in een jaar tijd het personeelsbestand van twee naar tweehonderd personen groeien. Dat ging allemaal niet vanzelf overigens. Om de deal met de Brazilianen te verzilveren, moesten zelfs nog de spaarcentjes van de kinderen worden geleend. Dat is ook nog wel een film waard!

Het lukte de Serooskerkers uiteindelijk om als zeer kleine speler het contract met gigant Petrobas binnen te slepen. OOS groeide in een jaar tijd enorm en heeft nu behalve een kantoor in de monumentale villa Welgelegen te Serooskerke ook vestigingen in Brazilië en Amsterdam.

Het Zeeuwse offshorebedrijf is totaal onverwacht een grote sponsor van ons filmproject. Dankzij een directeur met passie voor geschiedenis. En dankzij de Zeeuwse PioniersPrijs, een prijs de uitgereikt wordt door de Zeeuwse Connectie, een netwerk voor Zeeuwen buiten Zeeland en anderen die de provincie een warm hart toedragen. De sinds 2013 jaarlijks uitgereikte prijs is bedoeld voor ondernemingen, personen of organisaties die zich op positieve wijze onderscheiden voor Zeeland.

Twee weken geleden kreeg OOS in de Abdij te Middelburg uit handen van gedeputeerde Ben de Reu de PioniersPrijs 2014. ‘Durf, lef vindingrijkheid, ondernemerschap en pioniersgeest’, stond er in het juryrapport.

In zijn dankwoord, zo hoorden wij achteraf, verwees Léon naar het filmproject Braziliaanse Koorts. Hij was vorig jaar op Google via de zoektermen ‘Zeeland’ en ‘Brazilië’ al op www.braziliaansekoorts.nl gestuit. Hij kende het verhaal van de Zeeuwse migranten niet en het sprak tot zijn verbeelding. ,,Ook deze Zeeuwse landverhuizers hadden net als OOS lef en doorzettingsvermogen.’’

Voor ons is de gift een enorme opsteker. Weliswaar zijn wij niet bezig met een miljardencontracten en imposante platforms maar we herkennen ons wel in het doorzettingsvermogen van OOS. Toen wij begonnen met crowdfunden, moesten we ook van nul af aan beginnen, het nodige cynisme overwinnen en tegenslagen verwerken. Voor de Braziliaanse versie van de documentaire, die we medio april 2015 willen uitbrengen, moeten we overigens nog wel wat hobbels wegnemen.

Wat de Nederlandse versie betreft: we liggen wat achter op ons schema. Het resultaat wordt er wat ons betreft alleen maar beter van. De trailer voor de film komt een dezer dagen online en daaropvolgend de clip bij de door Broeder Dieleman gemaakte titelsong.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement