Volledig scherm
PREMIUM
Aukje van der Molen met het dagboek van Kees van de Vrie (1922-1984), die vanuit Zeeland naar de Noordoostpolder kwam tijdens de oorlog. © Foto Freddy Schinkel

Oorlogsdagboek van Kees van de Vrie leest als een roman

Na een lezing over de razzia in de Noordoostpolder in 1944 komt een man naar voren met een oorlogsdagboek. Geschreven door zijn vader, als onderduiker destijds naar Duitsland afgevoerd. ,,Het leest als een avonturenboek.”

Aukje van der Molen van Cultuurhistorisch Centrum Noordoostpolder neemt het dagboek in ontvangst op die novemberavond in Emmeloord. Ze beseft al gauw dat het een bijzonder document is. Mooi geschreven, bijna een roman. Het verhaal van boerenzoon Kees van de Vrie (1922-1984) uit ‘s-Heer Abtskerke, die in 1943 aan het werk gaat in de piepjonge Noordoostpolder. Om te voorkomen dat hij in Duitsland aan de slag moet. ,,Het leest bijna als een avonturenboek.”

Het dagboek is meegenomen door Adri van de Vrie uit Wieringerwerf (63), het enige kind van de onderduiker. ,,Ik ontdekte dat er een lezing was over de razzia omdat het 75 jaar geleden was. Ik besloot het dagboek mee te nemen om te laten zien.”

Eigenlijk brengt hij het weer thuis. ,,Na de oorlog heeft mijn vader alle blaadjes uitgetikt. Toen heeft hij het bij een drukkerij in Emmeloord laten inbinden. Kort daarop, het moet in 1953 of 1954 geweest zijn, verscheen het als feuilleton in (plaatselijk nieuwsblad) De Noordoostpolder. De tekst is een beetje bijgewerkt op de drukkerij, verder is er niets aan veranderd.”

 1. Thermphos wordt vrijdag met een flinke knal opgeblazen

  Thermphos wordt vrijdag met een flinke knal opgeblazen

  NIEUWDORP - Vrijdag klinkt er een enorme knal in het Sloegebied. De fosforfabriek van het failliete Thermphos wordt met een flinke lading springstof opgeblazen. Bij de saneerders heerst er vreugde dat een ogenschijnlijk onmogelijke missie is volbracht: het veilig reinigen en slopen van het ovenhuis, het hart van de voormalige fosforfabriek. Maar onder oud-Thermphossers zoals Wim Harwig uit Vlissingen heerst vooral weemoed. ,,Ik ga niet applaudisseren.”
 2. Zeeuws mkb kan nog wel wat leren over export: ‘Internationale handel maakt je minder kwetsbaar’
  PREMIUM

  Zeeuws mkb kan nog wel wat leren over export: ‘Internati­o­na­le handel maakt je minder kwetsbaar’

  VLISSINGEN - Zeeland is de provincie met de meeste export. En dat is vooral te danken aan de industrie. Het midden- en kleinbedrijf verkoopt nog maar weinig producten over de grens. En laat kansen liggen, zegt directeur Dick ten Voorde van de Zeeuwse ontwikkelingsmaatschappij Impuls. Ze gaat bedrijven helpen met internationale handel. ,,Het maakt je sterker en minder kwetsbaar.”