Stadhuis van Terneuzen.
Volledig scherm
Stadhuis van Terneuzen. © PZC

Ook Terneuzen, Goes en Hulst hekelen besluit afblazen marinierskazerne

TERNEUZEN - Terneuzen en Goes sluiten zich aan bij de andere Zeeuwse gemeenten die in een motie het afblazen van de komst van de marinierskazerne naar Vlissingen hekelen. Ook Hulst geeft een signaal af, met een motie van CDA . 

In de raadscommissie bestuur en middelen bleken donderdagavond in Terneuzen na enige discussie alle partijen hierover eensgezind. ,,We moeten als Zeeland een krachtig gemeenschappelijk geluid laten horen", lichtte SGP-raadslid Sam Verhelst als indiener de motie toe.

Marinier spreekt

Speciaal was de steunbetuiging van PVV-fractievoorzitter Patrick van der Hoeff. Hij kent als marinier - ‘een oud-marinier bestaat niet', gaf hij aan - het Korps Mariniers als beste. Het officieel nog voorgenomen besluit de marinierskazerne niet in Vlissingen te vestigen is volgens hem heel slecht beargumenteerd.

SGP-raadslid Sam Verhelst, indiener van de motie.
Volledig scherm
SGP-raadslid Sam Verhelst, indiener van de motie. © PZC

De uitstroom uit het Korps Mariniers is niet groter dan bij andere speciale legereenheden, en zelfs kleiner dan bij de Luchtmobiele Brigade, vertelde Van der Hoeff op basis van cijfers van RTL Nieuws. Het verzet tegen een verhuizing naar Vlissingen kwam volgens hem voornamelijk van oudere onderofficieren. ,,Zij verlaten nu al zo'n beetje het Korps.” Mariniers zijn, aldus Van der Hoeff, ook wel gewend veel te reizen. ,,Tien procent woont ook maar in de provincie Utrecht, bij de kazerne in Doorn.”

Officieel zal de Terneuzense raad ‘pas’ in de raadsvergadering van 5 maart over de motie. Raadsleden van donderdagavond in de raadscommissie bestuur en middelen aanwezige partijen schaarden zich er al wel achter. Van eilanddenken was eens helemaal geen sprake. Indiener Verhelst verwoordde dat zo: ,,We moeten als Zeeuwse politiek hierin eensgezind en solidair.”

Goes geeft veeg uit de pan

Ook de gemeenteraad van Goes geeft het kabinet een veeg uit de pan over de manier waarop het besluit over de marinierskazerne tot stand is gekomen. Een motie waarin onder meer staat dat het vertrouwen ernstig is geschaad en Zeeland een ruimhartige compensatie moet krijgen, werd door alle fracties ondersteund. Dezelfde motie werd eerder ook al aangenomen in de gemeenten Reimerswaal en Kapelle.

,,De politiek hoort transparant, eerlijk en betrouwbaar te zijn’’, zei Johnny Lukasse (SGP/CU). ,,Dat zijn een aantal voorwaarden die het kabinet en de staatssecretaris met voeten hebben getreden.’’ PvdA’er Marco Eestermans vroeg zich af hoe een staatssecretaris die een jaar lang haar werkelijke intenties niet heeft geuit nog kan worden vertrouwd. Stan Jasperse (VVD) zei nog altijd niet te begrijpen waarom veel mariniers niet naar Zeeland willen komen. ,,Onbekend maakt onbemind.’’ Hij zag tussen alle ellende toch nog een heel klein lichtpuntje: dit alles heeft Zeeland verbroederd. ,,We zijn met z’n allen als één naar Den Haag gegaan.’’

Hulst omarmt voorstel CDA

In de gemeente Hulst werd donderdagavond een voorstel van de CDA-fractie omarmd. Het voorstel, dat CDA-fracties door heel de provincie indienen, moet een signaal afgeven aan het Kabinet.  De Zeeuwse politiek moet zich als één stem laten horen en compensatie voor Zeeland moet 'ruimhartig’ zijn.  De fractie van HulstPlus stelde voor om de Westerscheldetunnel tolvrij te maken, als compensatie. Die motie wordt nog even in de koelkast gezet ,,Het is nog te vroeg", zei burgemeester Jan-Frans Mulder. ,,We moeten eerst kijken hoe we als eenheid kunnen opereren.”