Ontpoldering Hedwige jaar eerder dan gepland
POLL/UPDATEMIDDELBURG - Terwijl in Zeeland de twijfels over de ontpoldering van de Hedwigepolder groeien vanwege PFAS in de Schelde, nemen de graafmachines de eerste happen uit de dijk.
Opdrachtgever Vlaamse Waterweg verwacht dat dit najaar het natuurproject af is en het water binnenstroomt. De uitvoering van het omstreden ontpolderingsproject ligt daarmee een jaar voor op schema.
Het afgraven van de dijk, die de Nederlandse Hedwige- en Belgische Prosperpolder scheidt van de Schelde, gaat in drie fases. Een eerste voorzichtig begin is al gemaakt, maar komende maand gaat de aannemer hard aan het werk om de bovenste 3 meter van de 9 meter hoge dijk te verwijderen. Daarna wordt de dijk tientallen meters versmald. Na de zomervakantie wordt de onderste laag van de dijk weggegraven. Dat betekent dat ruim voor de winter de voormalige polders onder water lopen. Doordat de werkzaamheden tot nu toe zeer vlot verlopen en er nauwelijks tegenslagen zijn geweest is de aannemer eerder klaar dan voorzien.
Poll
De Hedwige eerder ontpolderen is absurd
-
Eens (83%)
-
Oneens (17%)
Vuil Scheldewater
Dagelijks provinciebestuurder Anita Pijpelink kwam met de verrassende mededeling vrijdag tijdens de vergadering van de commissie Ruimte. Eerder op de ochtend hadden de SP en GroenLinks nog gevraagd pas-op-de-plaats te maken met het project. Binnen Provinciale Staten leven grote zorgen over het binnen laten stromen van onder meer met PFAS verontreinigd Scheldewater.
Gedeputeerde Pijpelink zei dat de provincie zeker wil weten dat het gebied door het binnenlaten van het Scheldewater niet verder verontreinigd raakt. De slikken voor de af te graven Scheldedijk zijn ernstig vervuild. De bovenste laag wordt afgegraven en weggevoerd voordat de oude dijk verdwijnt.
Voormalig minister Barbara Visser (Infrastructuur en Waterstaat) heeft in oktober al laten weten dat zij in de PFAS-kwestie geen reden ziet om het project tijdelijk stil te leggen, nadat de SGP in de Tweede Kamer om een aanvullend milieuonderzoek had gevraagd. De grond van de afgegraven dijk moet binnen de polder blijven. De oplossing hiervoor is de aanleg van een panoramaheuvel. De vergunning hiervoor is onlangs definitief geworden. Formeel staat niets meer het afgraven van de dijk in de weg.
Onaangename verrassing voor De Cloedt
Voor de voormalig eigenaar van de Hertogin Hedwigepolder, Gery De Cloedt, komt het nieuws als een onaangename verrassing. De Cloedt heeft bij de Raad van State een procedure lopen om zijn polder terug te krijgen. Bij de onteigening van de polder zou ten onrechte het aspect van de verontreiniging van de Schelde met onder meer PFAS niet zijn meegewogen. Advocaten van De Cloedt beraden zich op juridische stappen om te voorkomen dat een voor hem gunstige uitspraak van de Raad van State als mosterd na de maaltijd komt.
Voormalig Statenlid en verklaard tegenstander van de ontpoldering Johan Robesin uit Hoek noemt het ontgraven de dijk ‘ronduit schandalig’. Hij stapt naar het Openbaar Ministerie. ,,De provincie en de Belgen hebben haast om een punt te bereiken dat er geen weg meer terug is. Zij plegen daarmee een ernstig milieudelict en gaan opzettelijk voorbij aan het politieke debat.”
Deze week zei professor Jacob de Boer, hoogleraar milieuchemie en toxicologie, in Het Financieele Dagblad dat de overheid de situatie rondom de Hedwigepolder heeft onderschat. ,,Het water in die polder krijgt gewoon de kwaliteit van de Westerschelde die extreem vervuild is. Dat voelt natuurlijk heel gek, omdat de overheid de Hedwigepolder wil laten onderlopen in het kader van natuurherstel. Ik zou zeggen: water genoeg in Zeeland. Dus niet ontpolderen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Landgoed met tien luxe woningen aan de rand van Cadzand-Bad
Sluis, Cadzand-Bad -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’ -
PREMIUMMET VIDEO
De koffer van emigrant Rien Wisse staat straks in het migratiemuseum Fenix in Rotterdam. ,,Zo is er ergens een herinnering aan hem.”
Een hutkoffer met koperkleurig beslag. Rien van Wissen staat erop. ,,Hij was van de broer van mijn man die naar Amerika was geëmigreerd”, zegt Ida Wisse uit Middelburg. ,,Na zijn dood heeft een nicht de koffer teruggebracht naar Middelburg.”Middelburg
-
MET VIDEO
Douchegebouw zinkt in jachthaven Breskens
-
-
-
PREMIUM
OM: Veel dreiging van vuurwapengevaarlijke cokesmokkelaars in haven Vlissingen
-
Online petities tegen én voor bouw nieuwe kerncentrales in Borssele
In enkele dagen tijd zijn twee online petities verschenen: tegen én voor de bouw van nieuwe kerncentrales in Borssele.Borssele