Volledig scherm
De ZB in Middelburg © Marian van der Weide

Ongeruste Statenleden: dijkbewaking nodig bij de ZB

MIDDELBURG - Er is verhoogde dijkbewaking nodig bij de ZB. Zo karakteriseerde Statenlid Jan Henk Verburg (ChristenUnie) vrijdag de ‘wankele’ financiële situatie bij de bibliotheekorganisatie. Hij kreeg gelijk van gedeputeerde Anita Pijpelink. ,,We moeten de vinger aan de pols houden."

De ZB is uit de rode cijfers en de meerjarenbegroting is sluitend, maar daarmee is alles ook wel gezegd, vinden de Staten. ,,Wij zijn er niet gerust op”, zei Wim Kok (SGP) in de Statencommissie bestuur. Verburg: ,,Het is wachten op de volgende financiële tegenvaller die gegarandeerd gaat komen." En Kees Bierens: ,,We hebben grote zorgen over de financiën en ook de houding vanuit de ZB."

Meerjarenplan

De Staten willen dat de ZB een duidelijk meerjarenplan opstelt met een gedegen financiële onderbouwing. Kok: ,,Het bevalt de SGP niet dat we vooral horen wat er niet kan omdat er geen geld is en niet wat de ZB zelf gaat doen om financieel gezonder te worden."

Pijpelink beloofde niet alleen scherp toezicht te houden op de financiële situatie van de ZB maar ook op de toon die het instituut daarover aanslaat.

  1. Rowena ontmoette Bengaalse familie na 43 jaar; ‘Ze hadden me het liefst in een kooitje willen stoppen’
    PREMIUM
    VIDEO

    Rowena ontmoette Bengaalse familie na 43 jaar; ‘Ze hadden me het liefst in een kooitje willen stoppen’

    VLISSINGEN - In haar hoofd is Rowena van der Wekken (43) nog steeds in haar geboorteland Bangladesh. Het geluid van het drukke verkeer, de gebedsoproepen van moskeeën en de vechtende straathonden en -katten klinken nog na. De Vlissingse keerde zaterdag terug van een ontmoeting met haar familie nadat ze als baby van haar moeder werd afgepakt en via adoptie terechtkwam bij een Zeeuws echtpaar.