Volledig scherm
De vrouw kon ongezien het beweegbare deel van de Sloebrug op terwijl de slagbomen waren gesloten. © Sander Marteijn

Onderzoek: Veel mis rondom bediening Sloebrug Vlissingen

VLISSINGEN - Met de bediening van de Sloebrug in Vlissingen is veel mis. Dat blijkt uit een extern onderzoek dat is uitgevoerd naar aanleiding van een incident op 18 juni dit jaar. Tijdens het openen van de brug bevond zich een fietser op het beweegbare deel. Het cameraplan en de instructies voor bedieners van de Sloebrug in Vlissingen moeten dringend worden verbeterd om de veiligheid te waarborgen. 

De met camera's bewaakte brug over het Kanaal door Walcheren is van de provincie en wordt op afstand bediend. Eerder was al bekend dat de vrouw destijds bewust onder de slagbomen was doorgekropen. Dat dat te laat werd opgemerkt, komt volgens onderzoeksbureau Intergo doordat het 'schouwmoment' vooraf aan openen brug 'niet op het  juiste moment en/of onvoldoende zorgvuldig is uitgevoerd'. 'Vanaf het moment dat de slagbomen waren gesloten, verwachtte de bedienaar niet dat nog verkeer onder de slagbomen zou passeren. De bedienaar heeft vervolgens ten onrechte geconcludeerd dat het brugdek vrij was", blijkt uit een nota van het dagelijks provinciebestuur aan Gedeputeerde Staten. 

Volgens GS leidden meerdere 'organisatorische factoren' tot het incident. Zo is er onder meer onvoldoende houvast voor bedienaars doordat taken onduidelijk of niet beschreven zijn en ook de opleiding schiet tekort. Het cameraplan en het bedienscherm dragen bovendien 'niet bij aan een adequate taakuitvoering'. Vooral het aanpassen van de cameraplannen en de instructies voor bedienaars zijn dringend, concludeert Intergo. 

Overigens zou het volgens GS ook schelen als de politie vaker zou controleren op weggebruikers die door het rode licht bij de brug rijden, bijvoorbeeld met mobiele flitscamera's. 

Eind november moet er een uitgewerkt plan van aanpak liggen om de veiligheid van de Sloebrug te verbeteren

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement