Volledig scherm
Archief: Mijnen jagen op de Noordzee

Onderzoek naar bommen in zeebodem windpark Borssele

VLISSINGEN - Bodemonderzoeker Frugo en baggerbedrijf Boskalis gaan na of en hoeveel onontploft wapentuig er ligt op de plek waar het windpark Borssele moet verrijzen. Dat doen ze in opdracht van landelijk netbeheerder TenneT.

Het toekomstige windpark ligt zo'n 22 kilometer uit de kust van Walcheren. De twee bedrijven hebben speciale apparatuur waarmee ze de zeebodem kunnen 'uitkammen'. 

Mogelijk bevinden zich er nog bommen en mijnen uit de Tweede Wereldoorlog. TenneT wil dat er met name wordt gekeken naar de plaatsen waar de stroomkabels naar het vaste land zijn gepland. Het karwei begint van de zomer en duurt twee jaar.

Frugo is ook ingehuurd door het Deense Dong Energy, dat de aanbesteding voor de helft van het windpark (Borssele 1 en 2) in de wacht sleepte. Een geologische studie moet verrassingen bij de bouw tot een minimum beperken. 

Het consortium van Shell, Van Oord, Eneco en Mitsubishi/DGE bouwt Borssele 3 en 4. In 2023 moet het totale windpark klaar zijn. Dat is dan zo groot als Walcheren.