Onderwijs in Zeeland ligt vandaag grotendeels plat

Update | video'sVLISSINGEN - Ruim 100 scholen in Zeeland houden vandaag de deuren gesloten. Op een deel van de scholen die wel open blijven, worden ludieke acties gehouden. Zo staan onder meer bij de Tweemaster in Goes ouders voor de klas.

In De Combinatie in Vlissingen was vanochtend een manifestatie van leerkrachten. Joost Luteijn, directeur basisschool Het Kompas in Oost-Souburg opende de bijeenkomst. ,,We hebben het mooiste beroep van de wereld, een baan met een enorme verantwoordelijkheid. We gaan door het vuur voor ónze kinderen. De werkdruk ontstaat doordat we constant moeten presteren, altijd scherp moeten zijn. Het is jammer dat steeds minder mensen voor dit beroep kiezen en dat er steeds meer leraren naar het voortgezet onderwijs gaan, omdat ze daar meer kunnen verdienen. Jammer dat de politiek niet begrijpt dat het onderwijs topprioriteit is en dat dit beroep onder druk staat. Daarom staak ik.”

Leraren Naomi Zwier en Tijs Valkenburg schreven een lied:

Volledig scherm
Leerkrachten op Walcheren verzamelen zich voor een manifestatie in Vlissingen. © Cornelleke Blok
Volledig scherm
Leraren Naomi Zwier en Tijs Valkenburg schreven een lied voor de onderwijsstaking © Cornelleke Blok

Ook worden er filmpjes getoond die leraren op hun school hebben gemaakt. Leerlingen van groep 6 van de Ichtusschool in Vlissingen vertellen in één van de filmpjes wat er mis is in het basisonderwijs: ‘Ik wil een meester, want ik heb nog nooit een meester gehad’, ‘Mijn juf moet gewoon thuis kunnen blijven als ze ziek is’, ‘Mijn moeder voor de klas, dat moet niet kunnen, want ik leer mijn moeder nog elke dag wat.’

Volledig scherm
Brian de Winter © Cornelleke Blok

Leraar Brian de Winter van de Cypressenhof maakt gebruik van de oproep aan de leraren om het woord te nemen. ‘We moeten laten zien dat we een mooi vak hebben. We moeten niet afgespiegeld worden als zeikerds. Als de remedial teacher voor de klas staat krijgen de kinderen niet de aandacht die ze verdienen. Laat het onderwijs niet vervallen!’

Kirstie van der Heide, directeur van de Aventurijn in Middelburg, vertelt waarom het oneerlijk is dat leraren op de middelbare school meer verdienen dan leraren op de basisschool. ,,In geen enkele vorm van onderwijs ligt er zoveel op het bordje van de leerkracht. In het VO, een hogeschool of op een universiteit staat niemand met tafels, stoelen en kasten te sjouwen aan het einde van een schooljaar. Daar zet geen leerkracht het oud papier aan de straat.” En: ,,In geen enkele vorm van onderwijs geeft een leerkracht zoveel uur les.”

Volledig scherm
Leraren tikken mailtjes aan onderwijsminister Arie Slob © Cornelleke Blok

Leraren bereiden nu een mailbombardement voor naar minister Arie Slob.

Twee leraren nemen nog het woord. Eentje komt net terug van een burn-out. ‘Het komt niet door de kinderen, maar omdat er geen kleinere klassen zijn, en geen hulptroepen. Ik heb een prachtberoep.’ Vertegenwoordigers van de AOb geven uitleg over gebeurtenissen afgelopen weekend: ‘Als er vandaag niks uitkomt, gaan de acties misschien nog harder worden’, aldus Anna-Marie Noordzij van de AOb.

Volledig scherm
Jeroen Dagelinckx, vader van Wesley, neemt eenmalig groep 7/8 voor zijn rekening. © Rolf Bosboom

Op basisschool De Tweemaster in Goes staken de leerkrachten niet, maar kiezen zij voor een alternatieve invulling van de dag. Ouders nemen voor hun deel hun taak over. Jeroen Dagelinckx, vader van Wesley, neemt eenmalig groep 7/8 voor zijn rekening. Hij wil daarmee vooral laten zien dat het onverantwoord is om ouders structureel voor de klas te zetten. Dagelinckx stort zich woensdag met de kinderen op het lijdend voorwerp.

Volledig scherm
Leerkrachten en leerlingen van het TEC in Middelburg houden een lawaaioptocht door de stad. © Janneke Schalk

Ook de leerkrachten en leerlingen van het Taal Expertise Centrum in Middelburg, waar asielzoekerskinderen les krijgen, staken. Ze maken, uitgerust met spandoeken, een lawaaioptocht door het centrum van Middelburg.

Ook in Terneuzen worden speciale stakingsactiviteiten gehouden. Zo’n vijftig kinderen bakken pannenkoeken, volgen een basketbalclinic en knutselen met papier in sportcentrum Vliegende Vaart. Er waren meer leerlingen aangemeld, maar een enkele school staakt toch niet. Vanmiddag is er nog een lunch en gaan kinderen zwemmen. 

Volledig scherm
Leerlingen van De Schutteshoek maakten zich vandaag nuttig in een verzorgingshuis. © De Schutteshoek

De Schuttershoek IJzendijke draaide vandaag een alternatief programma. Zo pakten enkele oud-leerkrachten, die inmiddels met pensioen zijn, hun oude beroep weer op. De leerlingen uit groep 7-8 zijn gaan helpen bij woonzorgcentrum Emmaus, naast de school. Zij hebben soep gemaakt, puddinkjes voorbereid en knutselwerkjes gemaakt voor de bewoners.  

De actie is onderdeel van de landelijke onderwijsstaking voor betere werkomstandigheden en meer loon in het basisonderwijs.