Volledig scherm
Damon Sinke demonstreert de onderbroek met steekzakken. © Mechteld Jansen

Onderbroek lost carnavalsprobleem op

BIEZELINGE - Waar laat je je spullen als carnavalsvierder? Damon Sinke (22) uit Biezelinge bedacht de oplossing: een onderbroek met zakken aan de zijkant.

Onder de rivieren barst volgende week het carnavalsfeest los. Indianen en cowboys trekken naar het zuiden van Nederland, agenten en boeven lopen hand in hand en confetti is niet aan te slepen. Fanatieke carnavalsvierders doen elk jaar hun best om er uitgedost, grappig en vaak abnormaal uit te zien. Ieder jaar ervaren zij echter hetzelfde probleem. Waar laat je je portemonnee, telefoon en sleutels?

Damon Sinke uit Biezelinge bedacht samen met twee Brabantse medestudenten de oplossing: een onderbroek met zakken aan de zijkant. ,,Het idee ontstond op een brakke dag na een heftig nachtje uitgaan”, vertelt Sinke. ,,We zaten die ochtend in ons onderbroek op de bank, maar konden onze telefoon niet kwijt. Vaak leg je het mobieltje dan op de bank en weet je zeker dat deze een keer op de grond valt. ‘Waarom heeft een onderbroek geen zakken?’, dachten we.”

Volledig scherm
© Mechteld Jansen

Het drietal studeert aan de Avans Hogeschool in Breda. Ze vertoeven in het tweede jaar van de opleiding Small Business en Retail Management. Sinds september vormen ze een projectgroepje. Elke groep kreeg als opdracht mee om een product uit te werken en dat op de markt te brengen. De studenten hielden een marktonderzoekje en concludeerden dat meer mensen behoefte hadden aan dergelijke onderkleding. ,,Toen we ons idee presenteerden voor de klas, vroegen veel medestudenten zichzelf af of iemand zo’n onderbroek wilde hebben. Inmiddels hebben een aantal van hen zelf de boxer gekocht.”

Carnaval

Het ontstane idee was niet direct gericht op carnaval, maar Sinke had direct door het uitstekend van toepassing is op het van oorsprong rooms-katholieke volksfeest. ,,Tijdens carnaval weet je nooit waar je je spullen moet laten. Je neemt een onhandig tasje mee, knipt gaten in een pak of draagt een broek onder je verkleedkleding waardoor het veel te warm is in het café.”

Zelf ondervond de Biezelingenaar, die de onderbroek zelf ook draagt én fanatiek carnaval viert, de problematiek aan den lijve. ,,Ik heb een keer per ongeluk een gat geknipt in mijn broekzak”, herinnert hij zich. ,,Hierdoor ben ik aardig wat geld verloren.”

Kwalitatief in orde

Sinke noemt het product niet alleen handig, maar ook kwalitatief in orde. De speciale boxers worden in dezelfde fabriek geproduceerd als de onderbroeken van Calvin Klein, Hugo Boss en Adidas. ,,Een onderbroek moet na een tijdje nog steeds lekker zitten en er goed uitzien.” In december verscheen het product op de markt. Nog voordat de honderd boxers in januari werden aangeleverd, waren ze al verkocht. Inmiddels staat de teller op bijna vijftienhonderd.