Besproeien van de akkers bij Wolphaartsdijk.
Volledig scherm
Besproeien van de akkers bij Wolphaartsdijk. © Rolf Bosboom

Ondanks regen nog altijd droogte in Zeeland

VLISSINGEN - Ondanks de neerslag van de afgelopen tijd is er in Zeeland nog steeds sprake van droogte. Dat geldt vooral voor het westelijke deel van de provincie.

Behalve in delen van Zeeland spelen de droogteproblemen in het oosten en zuiden van het land. ,,Grondwaterstanden zijn op veel plaatsen te laag”, meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling in haar nieuwste droogtemonitor. ,,Door de neerslag stabiliseert de situatie, maar van herstel van grondwater is geen sprake.” 

Neerslagtekort

Landelijk bedraagt het neerslagtekort momenteel 193 millimeter. Dat is veel hoger dan gemiddeld in augustus (100 millimeter), maar wel aanzienlijk lager dan vorig jaar en in 1976 (300 millimeter).

In Zeeland is de droogte het grootst in West-Zeeuws-Vlaanderen, op Walcheren en Noord-Beveland en in het westelijke deel van Schouwen-Duiveland. Daar ligt het neerslagtekort tussen de 210 en 240 millimeter. Oostelijker in de provincie is het tekort vaak tussen de 180 en 210 millimeter.

Actuele situatie neerslagtekort
Volledig scherm
Actuele situatie neerslagtekort © KNMI

De komende tijd wordt wisselvallig weer verwacht. Dat zal naar verwachting tot een lichte daling van het neerslagtekort leiden. Toch neemt het grondwaterpeil op veel plaatsen verder af. ,,Het aantal beken dat droogvalt neemt toe", staat in de droogtemonitor.

Verzilting

Er is nog geen sprake van verzilting van de grote wateren. Dat is wel het geval in het kanaal Gent-Terneuzen, als gevolg van lage waterstanden door droogte in Vlaanderen.

Waterschap Scheldestromen stuurt nog altijd water dat de zuiveringen bij Ritthem en in de Willem Annapolder verlaat, terug het achterliggende gebied in. Dat gebeurt om het water in de sloten op peil te houden.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Dit was mijn wereld zonder dat ik er erg in had
    PREMIUM
    Column Jan van Damme

    Dit was mijn wereld zonder dat ik er erg in had

    Het is anders deze dagen. Drastisch anders. Blij zijn met de lente lijkt taboe. Wandelend loeren we achterdochtig naar elkaar, je moet op anderhalve meter afstand blijven hoor. De voordeurbel. Als ik opendoe staat de postbode al tien meter verder op straat te zwaaien dat hij een pakketje heeft neergelegd. De boekwinkel is open, nog wel. Ook daar waan ik me een melaatse. Geen kip, bijna geen kip te zien. Het lijkt of er iemand met een gifspuit door de wereld is getrokken om elk spoortje levendigheid de kop in te drukken.