Volledig scherm
© ANP

Ombouw kolencentrale Borssele kan snel en levert stroom aan 630.000 huishoudens

DEN HAAG - Als de kolencentrale in Borssele wordt omgebouwd tot een volledige biomassacentrale kan die net zoveel stroom leveren als de helft van alle windmolens op land.

Dat betekent dat 630.000 huishoudens hun licht erop kunnen laten branden. Maar voor het ombouwen is volgens eigenaar Delta een subsidie nodig van 1 miljard euro, verdeeld over tien jaar. Het ombouwen van de centrale is namelijk onrendabel. Dat komt door de huidige elektriciteitsprijs en de relatief hoge prijs van biomassa.

Nu voldoet het voorstel van Delta niet aan de huidige subsidiecriteria. Door de ondertekening van een manifest hopen acht Zeeuwse organisaties de Tweede Kamer te kunnen overtuigen van het belang om subsidie beschikbaar te stellen.

Het manifest wordt ondertekend in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag door: gemeente Borsele, Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging, Zeeuwse Milieufederatie, Dow Benelux, provincie Zeeland, havenschap Zeeland Seaports, EPZ en Delta.

De ondertekenaars wijzen de Haagse politiek erop dat als dit plan wordt verwezenlijkt, de productie van duurzame elektriciteit direct met 20 procent groeit. Een ander voordeel is volgens hen de snelheid waarmee doelstellingen voor duurzame energie kunnen worden bereikt. Het is niet op een andere manier mogelijk om zo snel zoveel duurzame elektriciteit op te wekken, aldus de organisaties. Alle infrastructuur is er al, waardoor de centrale vanaf 2016 volledig op biomassa kan draaien.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement